Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Το Αξιον Εστί στο Ηρώδειο»

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας!»
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 το βράδυ.
Το μνημειώδες έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater για υψίφωνο μεσόφωνο ορχήστρα και χορωδία και Song of Ascent-Ωδή των Αναβαθμών, Συμφωνία για χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικών σύγχρονων Ρώσων συνθετών.
Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη θρησκευτική μουσική της Ρωσίας.
Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα....



Δύο χώρες, δύο πολιτισμοί, θα εκπροσωπούνται σε αυτή τη συναυλία στην οποία θα εκτελέσουν διακεκριμένοι παγκοσμίως γνωστοί καλλιτέχνες.
Το «Άξιον Εστί» αποτελεί ένα μνημείο της ελληνικής τέχνης, τόσο της ποιητικής, όσο και της μουσικής. Η σημαντικότητά του καθώς και η μορφή του ποιητικού κειμένου οδήγησαν στην εξέταση μιας νέας μουσικής φόρμας.
Το ποιητικό έργο διατρέχει την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»... από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν.
Η μελοποίησή του χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία - η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.
Ο Αφηγητής διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης ψέλνει τους ύμνους, ο Λαϊκός τραγουδιστής ερμηνεύει τα τραγούδια, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της χορωδίας. Στην ερμηνεία του έργου συμμετέχουν ως σολίστ ο Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής) και ο Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης), και ως αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων Αλφέγιεφ, είναι ο ευρύτερα παρουσιαζόμενος από όλους τους εν ζωή Ρώσους συνθέτες.
Η ικανότητά του να συμπληρώνει την μουσική με ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, να ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς, να εκφράζει βαθυστόχαστα νοήματα χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή μουσική γλώσσα, τον καθιστά ξεχωριστό ανάμεσα στους σύγχρονους συνθέτες.
Η μουσική του βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη γλώσσα, τον πολιτικό προσανατολισμό ακόμη και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Τα ιερά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των gospels, ψαλμών, ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων καθώς και η μεσαιωνική λατινική ποίηση, γίνονται πηγή συνεχούς έμπνευσης για το συνθέτη, ο οποίος διακρίνεται τόσο για την εξαιρετική του δεξιοτεχνία, όσο και για την πνευματική του διορατικότητα.
Εκτός από τα δυο προμνημονευθέντα έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν στη συναυλία δυο αποσπάσματα από άλλα δυο σημαντικά έργα του: μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων. Σολίστ στην ερμηνεία των έργων του Αλφέγιεφ θα είναι η υψίφωνος Σβετλάνα Καζυάν και η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου.
Στη συναυλία, στην οποία αρχιμουσικός θα είναι ο Λουκάς Καρυτινός, συμπράττουν:
- Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
- Η Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (διδασκαλία: Σταύρος Μπερής)
- Η Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ (διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας)
- Η Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου (διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού)
- και Σολίστ παραδοσιακών οργάνων
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: €80 €55, €45,€35,€25, €10. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων ΟΑΣΙΣ.




Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.