Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι εντυπώσεις μας από την οπτικοποίηση της '' Σονάτας του σεληνόφωτος'' (Φωτογραφίες)


 Την 1η Σεπτεμβρίου μέρος της ομάδας του '' Ποίηση και λογοτεχνία'' βρέθηκε στις πηγές Καλλιθέας στο νησί της Ρόδου για να παρακολουθήσει την οπτικοποίηση της ''Σονάτας του σεληνόφωτος'' του Γιάννη Ρίτσου, ένα ποίημα που βραβεύτηκε το 1956 με το πρώτο κρατικό βραβείο ποίησης.


Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Ένα γεμάτο φεγγάρι έδινε σάρκα και οστά στον τίτλο του ποιήματος, ο χώρος των πηγών ήταν ιδιαίτερος και το ενδιαφερόμενο κοινό δεν άργησε να γεμίσει το σημείο της παράστασης. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η ερμηνεία της Ολύνας Ξενοπούλου ως '' γυναίκας με τα μαύρα'' που τελειοποίησε τη βραδιά....



Το κοινό έγινε μάρτυρας ενός ''σπαρακτικού μονολόγου, μιας εκ βαθέων εξομολόγησης για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την ανάγκη του άλλου, τη ζωή που –διαρκώς- λιγοστεύει, το σώμα που γερνά, το παρελθόν που εξακολουθεί -πεισματικά- να αντιστέκεται.'' όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο site της ομάδας παραστατικών τεχνών πρόΤΑΣΗ, κάτι που συνοψίζεται στον στίχο του ποιήματος '' ...οὔτε ἔχει σημασία ποὺ ἄσπρισαν τὰ μαλλιά μου, δὲν εἶναι τοῦτο ἡ λύπη μου - ἡ λύπη μου εἶναι ποὺ δὲν ἀσπρίζει κ᾿ ἡ καρδιά μου''.

Πράγματι η παράσταση εντυπωσίασε και συγκίνησε τον κόσμο που βρέθηκε εκεί ο οποίος σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησε τον εκπληκτικό μονόλογο κι έγινε ένα με τη γυναίκα που ικέτευε για τη παρέα, τον έρωτα, την αγάπη και τη συντροφιά ενός νέου (του οποίου η ερμηνεία ήταν επίσης υπέροχη).
Η συνεχής επανάληψη της φράσης '' άφησε με να ρθω μαζί σου'' ήταν αυτή που ουσιαστικά δήλωνε την ανάγκη της γυναίκας για συντροφιά η οποία συνειδητοποιημένη τελικά αρνήθηκε να ακολουθήσει τον όμορφο νέο, '' η παρακμή μιας εποχής''.


  Ήταν ο συνδυασμός πολλών που τελικά έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Τόπος, ερμηνεία, σκηνοθεσία, οργάνωση ήταν τα συστατικά εκείνα που έγιναν ένα κι έδωσαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που σας προτείνουμε να δείτε κι εσείς όταν σας δοθεί η ευκαιρία.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε και μερικά πράγματα για την ομάδα παραστατικών τεχνών προΤΑΣΗ που ήταν υπεύθυνη για την όμορφη βραδιά αλλά και για πολλές άλλες όμορφες βραδιές που προσφέρει μέσω των παραστάσεων που κατα καιρούς δίνει.


Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. (προΤΑΣΗ)

Φωτογραφίες της παράστασης τις οποίες επίσης είδαμε στο site της ομάδας.:

 






   

Ιδέα – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Μουσική: Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν
Πρόλογος - Επίλογος: Γιάννης Ρίτσος
Γυναίκα: Ολύνα Ξενοπούλου
Νέος: Γιάννης Παπαθεοδώρου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βασιλική Καρυδάκη

Ηχητική φροντίδα: Τάσος Οίκουτας
Ηχογράφηση: Παναγιώτης Χριστοφόρου
Φωτογραφίες: Χάρης Παστρικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.