Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελλάδα που μάχεται

Υποψήφιος για το γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας Γκονκούρ, ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίου εμβέλειας βραβεία, είναι ο Βασίλης Αλεξάκης με το μυθιστόρημα «L' enfant grec» («Το Ελληνόπουλο»).

Ο Βασίλης Αλεξάκης διαθέτει μία μοναδική ικανότητα. Γράφει στο πρωτότυπο ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Γαλλικά.


Μετά το θυελλώδες μυθιστόρημά του (ως προς τις αντιδράσεις) «μ.Χ.» και τον απίστευτο έρωτά του για τη γλώσσα που καταγράφηκε σε μία από τις τελευταίες του δουλειές «Η πρώτη λέξη», ο Βασίλης Αλεξάκης επανέρχεται με μία in vitro μυθοπλασία και ένα συνεχές «πήγαινε έλα» από το παρελθόν στο παρόν και, άρα, στο μέλλον, προφανώς περιγράφοντας προσωπικές του σκέψεις, άγχη και κυρίως αγωνία, αλλά... και το μεγάλο Ζήτημα, την ταυτότητα.


Υποψήφιοι για το βραβείο Γκονκούρ είναι επίσης οι: Γκβεναέλ Ομπρί, Τιερί Μπενστινζέλ, Σεζ Μπραμλί, Πατρίκ Ντεμπίλ, Ζοέλ Ντικέ, Ματιά Ενάρντ, Ζερόμ Φεραρί, Γκασπάρ-Μαρί Ζανβιέ, Λίντα Λε, Τιερνό Μονενεμβό και Ζοΐ Σορμάν.


Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 7 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Οκτωβρίου θα δημοσιοποιηθεί η βραχεία λίστα.


Σύντομη βιογραφία


Σε ηλικία 17 ετών, ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας, για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Έπειτα από σπουδές τριών χρόνων επέστρεψε στην Ελλάδα, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.


Εργάστηκε στη Monde des livres για δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde», ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια.


Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία τού απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.