Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τα γκριγκλις kai alla...

Γνωρίζουμε βλέποντας και συζητώντας καθημερινά με ανθρώπους γύρω μας ότι τελικά υπάρχουν 3 είδη ''απόψεων'' πάνω στο θέμα των γκριγκλις.
Υπάρχουν οι εντελώς αδιάφοροι που δεν τους ενδιαφέρει καν αν γράφουν στα ελληνικά ή γκριγκλις και συνήθως δεν έχουν άποψη για συγκεκριμένο θέμα, κι αυτή η απουσία άποψης θεωρείται τελικά άποψη.
Υπάρχουν εκείνοι που λένε '' ωχ ρε αδερφέ μου, παράτα μας με το κήρυγμα περί της γλώσσας. Το έχετε παρακάνει όλοι εσείς που δεν θέλετε τα γκριγκλις'' και άλλα τέτοια. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν περισσότερο να δικαιολογήσουν τον λόγο που γράφουν στα γκριγκλις με εκφράσεις '' κάνω πολλά ορθογραφικά λάθη και γι' αυτό γράφω έτσι'' παρά να αποδείξουν τελικά γιατί είναι καλά τα γκρίγκλις.
Και τέλος υπάρχουμε εμείς που είμαστε εναντίον αυτού του αντιαισθητικού τρόπου έκφρασης οι οποίοι μάλλον το έχουμε παρακάνει στο κήρυγμα. Είναι αλήθεια πως τα γκριγκλις είναι ουσιαστικά η δολοφονία μιας αρχαιότατης γλώσσας, σχεδόν θεόπνευστης, όμως μετά από τόσες πολλές υποδείξεις, τόσα άρθρα, σεμινάρια και ενημερώσεις που έχουν γίνει για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο βλέπουμε ότι αυτό συνεχίζεται, ίσως όχι με την ίδια ένταση όσο πριν 2 χρόνια, αλλά συνεχίζεται...



Κάποιοι άνθρωποι γύρω μας ενδεχομένως να μην έχουν την διάθεση να αλλάξουν τη γλώσσα του κειμενογράφου τους, πατώντας 3 απλά κουμπιά ενώ ταυτόχρονα οι δικοί μας '' πύρινοι λόγοι'' που εναντιώνονται στα άθλια γκριγκλις να λειτουργούν τελικά υπέρ τους.

Προσωπικά είμαι κατά των γκριγκλις, όταν κάποιος μου στέλνει κείμενο  στα γκριγκλις εκ πρώτης όψεως το κείμενο αυτό το απορρίπτω (ασχέτως αν τελικά το διαβάζω) και το απορρίπτω γιατί έχω συνδέσει τα γκριγκλις με περίεργες καταστάσεις. Ένα κείμενο με ελληνοαγγλικά είναι αντιαισθητικό και οι δικαιολογίες που έχουν να κάνουν με τα ορθογραφικά λάθη είναι φθηνές. Και σ' αυτό το κείμενο που διαβάζετε τώρα αν κάνει κάποιος μια δεύτερη ανάγνωση μπορεί να βρει λάθη όμως ποτέ μου δεν έγραψα γκριγκλις. Πόσοι και πόσοι λογοτέχνες ταλαντούχοι ήταν ανορθόγραφοι;;; Μου έρχονται στο μυαλό γρήγορα γρήγορα δύο.

Το θέμα στην όλη κατάσταση είναι ένα.
Όποιος θέλει να προστατεύσει την ελληνική γλώσσα, μια γλώσσα που δοξάστηκε από Όμηρο μέχρι και Ελύτη, από ξένους φίλους μέχρι και ''εχθρούς'', ας την προστατεύσει. Αν δεν θέλει ας μην το κάνει, αλλά τουλάχιστον ας μη με βάζει στη διαδικασία να γίνομαι αυτόπτης μάρτυρας στην ασέλγεια πάνω στη γλώσσα μου.  

1 σχόλιο:


  1. Έχω να σημειώσω ότι τα γκρίκλις παρατηρούνται κύριως αν όχι αποκλειστικά όπου χρησιμοποιείται πληκτρολόγιο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τρόπο γραφής σαν διευκόλυνση. Ας μην το κατακρίνουμε τόσο έντονα σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Το θέμα είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας σαν μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Το να ακούς κάποιο να μιλάει και να γράφει την ελληνική με τέτοιο τρόπο που ούτε ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι λέει αυτό είναι προβληματικό. Σε αυτή την περίπτωση η γλώσσα τον ταλαιπωρεί και δεν το βοηθά ενώ και η ίδια βεβηλώνεται και αποχρωματίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.