Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κάνει θραύση η συλλογή του Εμπειρίκου στο εξωτερικό

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δημοπρασίες για τα έργα τέχνης από τη συλλογή του διάσημου συλλέκτη και εφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου, με το πορτρέτο της ερωμένης του Μπέικον να περνάει σε Ελβετό συλλέκτη.

Ένας Ελβετός συλλέκτης, μιλώντας Γαλλικά, «χτύπησε» τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας του οίκου Sotheby's και εξασφάλισε τον πίνακα του Φράνσις Μπέικον «Σπουδή για κεφαλή της Ιζαμπέλ Ροσθρόουν» έναντι 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό, μάλλον, μικρό σε σχέση με την τιμή εκτίμησης που ήταν μεταξύ 9 και 12 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο φιλοτεχνήθηκε το 1967 και είναι το πορτρέτο μιας από τις πλέον στενές φίλες (και ερωμένης) του ζωγράφου, της Ιζαμπέλ Ροσθρόουν. Το έργο αποτελεί τόσο μαρτυρία της στενής σχέσης που είχαν ο Μπέικον και η Iζαμπέλ όσο και σπάνιο έργο προσωπογραφίας, όπου τα όρια της αφηρημένης τέχνης με την αναπαράσταση μορφών συναντώνται ιδανικά. Η Ιζαμπέλ ήταν, μάλιστα, και η ίδια ζωγράφος και γνώρισε τον Μπέικον στα τέλη της δεκαετίας του '40, όταν τους σύστησε ο γκαλερίστας τους στο Λονδίνο....



Στην ίδια δημοπρασία των Sotheby's πωλήθηκε ακόμα ένας πίνακας του Μπέικον που ανήκε σε ιδιοκτήτη το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε. Πρόκειται γα το «Άτιτλο (Πάπας)» που άλλαξε χέρια έναντι 29,7 εκατομμυρίων δολαρίων.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.