Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Φεστιβάλ Γκριμ στη Knot Gallery

«Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι», «Η Κοκκινοσκουφίτσα» «Ο Βασιλιάς Βάτραχος», «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Ραπουνζέλ», «Ο γενναίος ραφτάκος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Σταχτοπούτα», «Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια»…

Τα πασίγνωστα παραμύθια που περιλαμβάνονται στα πρώτα ακούσματα και διαβάσματα των παιδιών τα τελευταία 200 χρόνια κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα στους λαούς της Βόρειας Ευρώπης για πολύ περισσότερο. Γνωστά έγιναν όμως χάρη σε δύο Γερμανούς λογίους, τους αδελφούς Γκριμ, οι οποίοι τα συνέλεξαν, διασώζοντάς τα από τη λήθη, και τα εξέδωσαν, κάνοντάς τα γνωστά σε ένα ευρύτατο κοινό...


 

Συνολικά, 211 παραμύθια κυκλοφόρησαν με τον γενικό τίτλο «Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια». Έκτοτε, αυτές οι ιστορίες, που έχουν βγει από την ψυχή του λαού, διασκεδάζουν, διδάσκουν και παιδαγωγούν γενιές και γενιές παιδιών, ενώ εμπνέουν διαρκώς στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο μεταπλάσεις, μεταφορές και διασκευές τους.


Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τόμου των «Παιδικών και οικογενειακών παραμυθιών» το 1812, με 86 παραμύθια, η γκαλερί ΚΝΟΤ (Μιχαλακοπούλου 206 και Πύρρου, Αθήνα) διοργανώνει φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν έως τα Χριστούγεννα.


Το πρόγραμμα εγκαινιάζει στις 16 Σεπτεμβρίου η θεατρική παράσταση «Στο κάστρο του Κυανοπώγωνα». Ακολουθεί σειρά διαλέξεων για το έργο των αδελφών Γκριμ και τις ερμηνείες του, την απήχησή του, τη μεταφορά του στα Ελληνικά και τη διασκευή του για το θέατρο, με ομιλητές τη Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέα και μεταφράστρια στα Ελληνικά των απάντων των αδελφών Γκριμ, την Άννα Αγγελοπούλου, ψυχαναλύτρια, κοινωνική ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle, τη συγγραφέα και ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου, την καθηγήτρια λαογραφίας και γερμανικών γλωσσών του πανεπιστημίου Ηarvard Maria Tatar, την επίκουρη καθηγήτρια Ιστορικής Μουσικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δανάη Στεφάνου και τον σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση, υπεύθυνο φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ηχητικές εγκαταστάσεις, παιδικό θέατρο, συναυλίες, την όπερα «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος» του Χαράλαμπου Γωγιού και μία σειρά από διάφορες performance.


Αναλυτικά για το πρόγραμμα του φεστιβάλ δείτε εδώ.


http://www.grimmknot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.