Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΑΜΟΥΡΑΝΗ- Το άρωμα των ημερών

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΤΖΙΑΜΟΥΡΑΝΗ
Το άρωμα των ημερών
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αθήνα, Ιούλιος 2012
Σχήμα: 20x14εκ., σελ.: 48, τιμή: 8,5 ευρώ, ISBN: 978-960-99556-3-8
Η πολύχρονη ενασχόληση της ποιήτριας με τη μουσική, τη στιχουργική, και τη συγγραφή παραμυθιών προσδίδει στα ποιήματα της συλλογής μιαν ασυνήθιστη θελκτική αίσθηση.
Το στοιχείο του λυρισμού ενδυναμώνεται από την ένταση της εικονοποιίας, ενώ οι ανάσες και τα ψιθυρίσματα ανάμεσα στους στίχους δημιουργούν ένα σκηνικό πλαίσιο όπου χωρούν η ερωτική στιγμή, ο αναστοχασμός της μοναχικότητας, η δραματοποίηση του ονείρου, η επίπλαστη εμπειρία της πραγματικότητας.
Η συλλογή –πρώτη εκδοτική παρουσία της Ελένης Τζιαμουράνη– διανθίζεται από εικαστικές πινελιές (πέντε σχέδια του Κυριάκου Ρόκου) οι οποίες συνυπάρχουν «διαλογικά» με τα ποιήματα.
Την έκδοση συμπληρώνουν οι 11 αγγλικές μεταφράσεις των ποιημάτων από την εκπαιδευτικό  Παναγιώτα Φαμέλη...

Βιογραφικό σημείωμα
Η Ελένη Τζιαμουράνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται στο ΤΕΙ Αθήνας, στη Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη μουσική και τη στιχουργική, και τα τελευταία χρόνια με την ποίηση και τη συγγραφή μουσικών παραμυθιών. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 2009 με το παραμύθι Ο Πριντσιπίνο και η κιθάρα του στο περιοδικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο», στις Εκδόσεις Δίπτυχο. Ακολούθησαν τα παραμύθια: Συναυλία των Καλικατζάρων (2009), Μια συναυλία απ' το βυθό (2010), Το δάσος με τα ξεχασμένα όνειρα (2011) και Η Μουσική και οι κόρες της (2012). Με ποιήματά της συμμετείχε στην ποιητική ανθολογία Προσοχή στο κενό (Εκδόσεις Ash in Art, 2011). Το Άρωμα των ημερών είναι το πρώτο της βιβλίο ποίησης.
 
Δείγμα γραφής
ΣΤΙΓΜΟΥΛΑ

Στο δέρμα μου βαθιά, το τραγικό,
άρωμα δικό σου ζει κρυμμένο.
Τη μία είναι χάδι αφρόπλαστο,
γλυκά φιλιά μου δίνει.
Την άλλη σα μοιρολόι του χαμού,
βγάζει λυγμό, με πνίγει.
Δε ξέρω πώς να τ’ ορίσω
αυτό που μέσα μου ανασταίνεις.
Πότε πότε να ‘ρχεται
η Γνώση και η Σοφία,
όλος ο κόπος μιας γενιάς,
σοδειάς που ‘χες δουλέψει.
Εναρμόνια να κάθονται
στου κεφαλιού τη σκέψη,
να σου θυμίζουν
στιγμούλα ολόλαμπρη,
αγγελοπρόσωπη που εδιάβει,
σʼ ένα παίξιμο βλεφάρων!
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πολιτισμός»
www.culture-editions.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.