Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Στις 6 Νοεμβρίου στη χώρα μας το βιβλίο του Τζ. Στίγκλιτς «Το τίμημα της ανισότητας»

Στο νέο του βιβλίο, ο νομπελίστας J.E. Stiglitz αναλύει την καταστροφική επίδραση της ανισότητας στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, της δικαιοσύνης, αλλά και της ίδιας της οικονομίας, και εξετάζει πώς συγκεκριμένες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, μαζί με την παγκοσμιοποίηση, συνέβαλαν στη διόγκωσή της.

Η ανισότητα των εισοδημάτων στον δυτικό κόσμο έχει γιγαντωθεί. Το 1% του πληθυσμού απολάμβανε το 65% της αύξησης των εισοδημάτων. Το ΑΕΠ των χωρών αυξανόταν, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι άνθρωποι έβλεπαν τα εισοδήματά τους σταθερά ή να μειώνονται. Μια τέτοια ανισότητα, όμως, δεν είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη.
Με τη χαρακτηριστική του ικανότητα εμβάθυνσης ο συγγραφέας διαγιγνώσκει το πρόβλημα με σαφήνεια, ενώ προσφέρει ένα πραγματοποιήσιμο όραμα για ένα πιο πλούσιο και ταυτόχρονα πιο δίκαιο μέλλον.

 

Σχετικά με τον Joseph E. Stiglitz
Ο Joseph E. Stiglitz, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, γεννήθηκε το 1943 στις ΗΠΑ. Έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.
Είναι παγκοσμίως γνωστός για τις απόψεις του οι οποίες επικρίνουν σφοδρά την έως τώρα διαχείριση της παγκοσμιοποίησης, και στρέφονται εναντίον των υποστηρικτών της σχολής της πλήρους απελευθέρωσης της οικονομίας (τους οποίους αποκαλεί “φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς”) και εναντίον διεθνών οργανισμών όπως το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.