Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Άλλη μια πρόταση μας. «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε οπτικοποίηση στις 31 Αυγ-1 Σεπ.

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» στις Πηγές ΚαλλιθέαςΗ Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, με έδρα την Αθήνα, παραμένει στη Ρόδο και προετοιμάζει την έκτη -κατά σειρά- δράση της!
Καταπιάνεται με το βραβευμένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του σεληνόφωτος», από τη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση», το οποίο παρουσιάζει σε όλη του την έκταση, για πρώτη φορά στις Πηγές Καλλιθέας. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την ανάγκη του άλλου, τη ζωή που –διαρκώς- λιγοστεύει, το σώμα που γερνά, το παρελθόν που εξακολουθεί -πεισματικά- να αντιστέκεται. Ένας σπαρακτικός μονόλογος που απέσπασε το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1956.
Με την ηθοποιό Ολύνα Ξενοπούλου στο ρόλο της Γυναίκας και το μουσικό Γιάννη Παπαθεοδώρου στο ρόλο του Νέου.
Η δεύτερη θερινή πρόταση της Ομάδας ανεβαίνει για δυο μονάχα βραδιές στον Τρούλο του εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της ιταλικής αρχιτεκτονικής που διασώζεται στη Ρόδο, αποτελώντας το έτερο μέρος του δίπτυχου με σκηνογραφικό άξονα «Μνημεία του υγρού στοιχείου». Μετά τα Δημοτικά Λουτρά Yeni Hammam της Μεσαιωνικής Πόλης και τις «Χίλιες και μία Νύχτες», η δράση μεταφέρεται στις ιαματικές Πηγές Καλλιθέας και στο οικοδόμημα του Τρούλου (μικρή ροτόντα με εσωτερικές κρήνες και δεξαμενή) στην τελευταία πανσέληνο του φετινού καλοκαιριού και την πρώτη –ημερολογιακά- νύχτα του φθινοπώρου. Ένα ιδιότυπο καθαρτήριο ψυχής και μνήμης, μια ανεπανάληπτη σκηνική συνάντηση Ρίτσου – Μπετόβεν!


Ιδέα – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Μουσική: Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν
Πρόλογος: Γιάννης Ρίτσος
Γυναίκα: Ολύνα Ξενοπούλου
Νέος: Γιάννης Παπαθεοδώρου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βασιλική Καρυδάκη
Ηχητική φροντίδα: Τάσος Οίκουτας
Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.
Παραστάσεις και Δράσεις της Ομάδας προΤΑΣΗ :
«Πολυέλαιος δια χειρός Καβάφη» - Θέατρο Τόπος Αλλού (Αθήνα)
«Στη δίψα σου!» της Δ. Σ. Πόρτογλου - Booze Cooperativa (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη) Πρώτη Παρουσίαση
«Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη – Τραπεζαρία Ξενώνα Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στο πλαίσιο της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών» της ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος 2007 (Δελφοί) Πρώτη Παρουσίαση
«Η σιωπή στο στόμα» της Κ. Φ. Ντάγκινη – Χώρος Τέχνης Ασωμάτων (Αθήνα) / Μικρό Θέατρο (Θεσσαλονίκη) Πρώτη Παρουσίαση
«Balance» της Νάνσυ Σπετσιώτη – Πύργος Μπαζαίου, 9ο Φεστιβάλ Νάξου
«Τζούλια» του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ – Nixon / Screening Room (Αθήνα)
«Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου – Θέατρο Έναστρον, Φεστιβάλ Μονολόγων από την Τέταρτη Διάσταση (Αθήνα) / Θέατρο Θεμέλιο (Αθήνα, β΄ περίοδος) Πρώτη Παρουσίαση
«Πραγματικότητα» της Κλαίρης Λιονάκη – Εθνικό Θέατρο, Αναγνώσεις 2010 – Αίθουσα Εκδηλώσεων Κτηρίου Τσίλλερ (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
«Οι πληγές του ανέμου» του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο – Συνεργείο (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
«Dominatrix» της Μ. Ρ. Αναστασάκη – γκαρσονιέρα / Πεδίον του Άρεως, γκαρσονιέρα / Κυψέλη (Αθήνα) Πρώτη Παρουσίαση
«ταξιθέτρια(SOLO)» βασισμένο σε μέρος του μυθιστορήματος La Maschera της Έλενας Σοπράνο – Αίθουσα Εκδηλώσεων Ροδιακής Έπαυλης (Ρόδος) / Πρώην Εβραϊκή Συναγωγή (Κως) / Μέγαρον Μακέδου (Αθήνα) Πρώτη Παρουσίαση
«Πασχαλινά Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Ναΐσκος Αγίου Ελισσαίου (Αθήνα)
«Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - Κατάλυμα της «Γλώσσας» της Ισπανίας (Ρόδος)
«Οι πιο δυνατοί» του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ – Philipp champagne bar (Αθήνα) / Τεχνουργείο art cafe (Ρόδος)
«ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας» του Άκη Δήμου – Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρόδου Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Ρόδος) / Θέατρο Πολυχώρος Σφαγείο (Κως) / Αίθριος Χώρος Πύργου Μπελλένη (Λέρος)
• «Πασχαλινά Διηγήματα Ελλήνων Συγγραφέων» των Δημήτρη Καμπούρογλου, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Κώστα Κρυστάλλη, Στρατή Μυριβήλη – Αναπαυτήριο Πικιώνη Λόφου Μουσών (Αθήνα)
• «Soterrani (Υπόγειο)» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ ι Ζουρνέτ - Φουαγιέ Altera Pars (Αθήνα) Πρώτη Πανελλήνια Παρουσίαση
• «Nora» του Henrik Ibsen – Φεστιβάλ Page_31, Πολυχώρος CAMP! (Αθήνα)
• «Χίλιες και μία Νύχτες» Νέα Δημοτικά Λουτρά Yeni Hammam (Ρόδος) Πρώτη Παρουσίαση.

  • Ημέρες εκδήλωσης: 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου
  • Τιμή εισόδου: Με ελεύθερη εισφορά εισόδου
  • Μέρος: στις Πηγές Καλλιθέας
  • Διοργάνωση: Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.