Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ένα εκπληκτικό κομμάτι που δείχνει γιατί τελικά η μελοποιημένη ποίηση είναι το ανώτερο είδος μουσικής, έτσι σαν δώρο.

Σας χαρίζουμε το παρακάτω εκπληκτικό βίντεο σαν δώρο από εμάς προς εσάς που εδώ και καιρό μας συντροφεύεται σε αυτό το μακρύ ταξίδι στην λογοτεχνία. Με μια απίστευτα όμορφη μελοποίηση ποιημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θέλουμε να σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα. Δείτε το βίντεο και θα δείτε ότι έχουμε δίκιο που επιμένουμε...

CD "Το σκοτεινό τρυγόνι" 2006
Νύχτα Βασάνου
Ερμηνεία : Νίκη Τσαϊρέλη
Μουσική : Νίκος Μαστοράκης
Ποίηση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

[...]Και τ' αστέρια μαραμένα
λουλουδάκια του Θεού
σβήονται πέφτουν ολοένα
απ' τον κάμπο του ουρανού [...]

2 σχόλια:

  1. Κατ' αρχήν ανορθόγραφη η "μελοποιημένη", με ένα λάμδα παιδιά, αιώνες τώρα... Δεύτερον, γιατί προκαταλαμβάνετε το γούστο του αναγνώστη - και ακροατή συγχρόνως εδώ; - δηλώνοντας ολίγον "αξιωματικά" ότι πρόκειται για εκπληκτικό βίντεο;
    Και εξηγούμαι: Ενώ τη μελοποίηση των στίχων του Παπαδιαμάντη θα μπορούσαμε να την θεωρήσουμε συμπαθητική, δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την "εικονογράφηση" του τραγουδιού. Πάσχει απ' αυτό που που πάσχουν οι περισσότερες αντίστοιχες στο YouTube. Περιγραφική (ο στίχος μιλάει γι' αστέρια π.χ., δείχνουμε αστέρια και έναστρο ουρανό), καρτποσταλική, τουριστική, γλυκανάλατη και εν γένει εξωτερική και επιδερμική. Ο κόσμος της Παπαδιαμαντικής δημιουργίας (πεζογραφικής και ποιητικής) είναι κόσμος παλλόμενος εσωτερικά, είναι κόσμος παλλόμενης και βασανισμένης ψυχής από καημούς και πάθη και δεν έχει σχέση με κλισέ εικόνων "ωραίων" και "μελαγχολικών" δειλινών και νυχτερινών ωραιοποιημένων ενσταντανέ. Αυτά τα ολίγα, διεκδικώντας να διαβάζουμε και να επικοινωνούμε "απ' ευθείας" και απροκατάληπτα με τις, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρουσες επιλογές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Λ στον τίτλο ήταν κατά λάθος καθώς όπως βλέπετε στο κυρίως κείμενο είναι καλά ορθογραφημένο.
      Το συγκεκριμένο κομμάτι το αναρτήσαμε σαν δώρο στους αναγνώστες μας, βέβαια εσείς διαβάζοντας το σχόλιο σας μόνο αυτό δεν εκλάβατε.
      Τέλος πάντων δεν θα επεκταθώ.
      Σεβαστά όλα τα σχόλια.

      Διαγραφή

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.