Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

SOLANUM TOBEROSUM από τους ΕΝ ΦΛΩ

Η ομάδα EN ΦΛΩ βγήκε στο δρόμο και προσφέρει ελεύθερα την τέχνη της εδώ και δυο χρόνια περίπου. Τρεις διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας η Δήμητρα Σιατερλή, ο Χάρης Κοντοσφύρης και ο Θεόδωρος Ζυρπιάδης συντονίζουν στην αρχή δέκα φοιτητές του τμήματος, που αργότερα έγιναν τριάντα και αυτή την στιγμή οι ΕΝ ΦΛΩ έχουν δυναμικό περίπου ογδόντα μέλη. Η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ φιλοξενεί έργο που ο Γιώργος Τσακίρης (bioart) θα δημιουργήσει για την έκθεση Solanum Tuberosum.
SOLANUM TOBEROSUM
Σε κάποια χωράφια μας, υπόγειοι βλαστοί με φυλλίδια σχηματίζουν επιγενείς ρίζες. Είναι οι στόλωνες. Οι κορυφαίοι οφθαλμοί των ριζών αυτών διογκώνεται δημιουργώντας κόνδυλους ποικίλου μεγέθους και σχήματος. Εχουμε σπείρει “πατατόσπορο”. Ο σχηματισμός των κονδύλων εξαρτάται απο τη φωτοπερίοδο και απο την αντίδραση στη θερμοκρασία του φυτού....

 
Η πατάτα ή γεώμηλο ή “Solanum tuberosum”, απλή, ταπεινή τροφή της φτωχολογιάς αλλα και της υψηλής μαγειρικής γέννησε στην Ελλάδα την πρώτη “μικρή επανάσταση” κόντρα σε όσους ήθελαν να αισχροκερδούν σε βάρος των καλλιεργητών αλλα και του κόσμου που αδειάζει τις τσέπες του για να προμηθευτεί ένα βασικά τρόφιμο επιβίωσης. Κρατήσαμε αυτή την εμπειρία σαν ένα πολύτιμο μάθημα επιννόησης, συλλογικότητας , εθελοντισμού και κοινωνικής συσπείρωσης για να λυθούν προβλήματα. Μια μικρή ενδεικτική μονάδα αυτοδιαχείρησης της τύχης μας.
Η πατάτα γίνεται λοιπόν, ο φετεινός πρωταγωνιστής της ομάδας δράσης ΕΝ ΦΛΩ. Απο δώ ξεκινά ένας μακρύς χορός απο ιδέες, ερμηνείες, εμπνευμένες εφαρμογές , καλλιέργειες και εκτυπώσεις που η ομάδα προτείνει πάντα με μια δόση ποίησης αλλα και σαρκασμού, όπως συνηθίζει να κάνει στη βραχύχρονη ιστορία της.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Μαρία Γεωργιλέα, Γεωργία Δαμιανού, Μαρί Θεοφίλου, Ευαγγελία Καραστεργίου, Γιώτα Καρβουνιάρη, Χάρης Κοντοσφύρης, Χρυστάλλα Kυριάκου, Μικρού Αναστασία, Μπογδάνου Όλγα, Ελένη Νίσκα, Σωτηρία Παγουλάτου, Πετρούλα Ντάλλα, Ίρις Σπίνουλα, Αλεξάνδρα Πάμπουκα, Άννα Πιάτου, Έλενα Προβατά, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Δήμητρα Σιατερλή , Xρήστος Σκούρτης, Ίρις Σπίνουλα, Ράνια Σχορετσανίτη, Γαβριήλ Φτελκόπουλος
Επιμέλεια:
Δήμητρα Σιατερλή, Χάρης Κοντοσφύρης

Εγκαίνια: Σαββάτο 1 Δεκεμβρίου 2012
Διάρκεια: 1-23.12.2012
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή 14:00 – 21:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.