Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Έρως - Ήρως - Θάνατος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, 9.00 μ.μ.

 

12th Street Monday event:

Έρως | Ήρως | Θάνατος

 


 6+1 λογοτέχνες διαβάζουν για τον Έρωτα

 

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ., το Street Monday project παρουσιάζει το δωδέκατο STREET MONDAY event. Σε επιμέλεια της ΜάΓια (Μαρία Γιαγιάννου), συντονισμό κι επιμέλεια του Αλέξιου Μάινα και σε συνεργασία με το καφεθέατρο 41 Street, στην πλατεία Υμηττού (Ανδρέα Λεντάκη 41/ πρώην Θράκης), θα πραγματοποιηθεί διαλογική ανάγνωση αποσπασμάτων ερωτικού λόγου από το ποιητικό και πεζογραφικό έργο εφτά λογοτεχνών.

 

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ο Κώστας Καβανόζης, η Πατρίτσια Κολαΐτη, ο Αλέξιος Μάινας, η Γιάννα Μπούκοβα και η Κάλλια Παπαδάκη συναντούν την ποιητική περφόρμανς της Νίκης Ανδρικοπούλου και αναλαμβάνουν ένα ταξίδι προς τον διπλό προορισμό της ερωτικής ποίησης˙ το φως και το σκοτάδι. Ο έρως, ως ήρωας κι άλλοτε ως θάνατος, ξεδιπλώνει τα πανάρχαια φτερά του πάνω από τις σελίδες των ποιητών, για να τις φτερώσει ή για να τις σκιάσει, καθώς ποτέ δεν παύει να αντηχεί η φράση του Μπατάιγ «Ο ερωτισμός είναι η μέχρι θανάτου επιδοκιμασία της ζωής»...

 

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ., η ποίηση της Γλυνιαδάκη, της Κολαΐτη, της Μπούκοβα, τα διηγήματα του Καβανόζη, του Μάινα, της Παπαδάκη και η σωματική ποίηση της Ανδρικοπούλου, σας περιμένουν στο 41 Street, για μια αρχέγονη συνάντηση Ποίησης και Έρωτα στον διεισδυτικό λόγο εφτά ερωτοτρόπων λογοτεχνών! Συνιστούμε κράτηση θέσης: 210.7620254. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Βιογραφικά συγγραφέων

 

 

Η Νίκη Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Αυτά τα χέρια» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης. Μαζί με το σχήμα «Οι ξυλοκόποι των άστρων» παρουσιάζει μια ποιητική περφόρμανς σε μπαρ, θέατρα, φεστιβάλ και στο δρόμο. Ασχολείται επίσης με τη μουσική και το θέατρο.

 

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και Δημιουργική Γραφή στο πανεπιστήμιο του East Anglia. Η ποιητική συλλογή της «Λονδίνο-Ισταμπούλ» (Εκδ. Πόλις, 2009) προτάθηκε για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω (2010). Η δεύτερη συλλογή της «Αστικά Ερείπια» είναι υπό έκδοση. Αγγλική ποίησή της έχει εμφανιστεί στα Poetry Review, Poetry International και 3AM Magazine. Μεταφράζει από τα Αγγλικά και τα Νορβηγικά, όπως επίσης από τα Ελληνικά στα Αγγλικά.

 

Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Είναι φιλόλογος και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τα βιβλία «Χοιρινό με λάχανο» (νουβέλες, Κέδρος, 2004), «Του κόσμου ετούτου» (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009), και «Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια» (διηγήματα, Πατάκης, 2011), το οποίο είναι υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο διηγήματος και ήταν επίσης υποψήφιο για το Βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω (2012). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχουν παιχτεί στο θέατρο.

 

Η Πατρίτσια Κολαΐτη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αίγινα. Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Σελέστεια» (Εκδ. Νεφέλη, 2007) ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω (2008). Ποιήματά της περιλαμβάνονται σε διάφορα περιοδικά και ανθολογίες. Την τελευταία διετία την απασχολεί το θέμα της ποίησης σε σχέση με τη σωματικότητα και την performance. Είναι, επίσης, ανερχόμενη φιλόσοφος της λογοτεχνίας και της τέχνης με ενεργό παρουσία στο διεθνή θεωρητικό διάλογο.

 

Ο Αλέξιος Μάινας έχει ελληνογερμανική καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, σπούδασε Φιλοσοφία και Λογοτεχνία στη Βόννη και ασχολείται με τη διδασκαλία της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας και τη μετάφραση (Καβάφης, Ρίτσος, κ.ά.). Γράφει και στις δύο γλώσσες. Το βιβλίο του «Το περιεχόμενο του υπόλοιπου» (Γαβριηλίδης, 2011) ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του περιοδικού Διαβάζω (2012), βραβεύτηκε (3ο Βραβείο ποίησης) στο Συμπόσιο Ποίησης, και είναι υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

 

Η Γιάννα Μπούκοβα γεννήθηκε το 1968 στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου σπούδασε Κλασσική Φιλολογία. Έχει δημοσιεύσει στα Βουλγαρικά δύο ποιητικές συλλογές, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Στα Ελληνικά κυκλοφορεί η ποιητική της συλλογή «Ο ελάχιστος κήπος» (Ίκαρος, 2005). Σε μετάφρασή της έχουν εκδοθεί στη Βουλγαρία πάνω από δέκα βιβλία σύγχρονης ελληνικής ποίησης, καθώς και το σύνολο του σωζόμενου έργου της Σαπφούς, τα άπαντα του Κάτουλλου και οι Πυθιόνικοι του Πινδάρου.

 

Η Κάλλια Παπαδάκη γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1978 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικά στις ΗΠΑ, στο Bard College και το πανεπιστήμιο Brandeis. Η συλλογή διηγημάτων της «Ο ήχος του ακάλυπτου» (Εκδ. Πόλις, 2009) απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω (2010). Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες διηγημάτων και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Νέα Εστία. Από τις Εκδόσεις Πόλις (2011) κυκλοφορεί και η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «λεβάντα στο δεκέμβρη». Ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή σεναρίων μεγάλου μήκους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.