Μήνυμα της εκδήλωσης «Επίλογος» που τίμησε τους Θόδωρο, Τίτο Πατρίκιο και Σταύρο Ξαρχάκο
«Μου το έλεγε η γιαγιά μου: η τέχνη θέλει μάστορα κι η φάβα θέλει λάδι». Δυο, μόνο δυο, κουβέντες από τον Σταύρο Ξαρχάκο που ανέβηκε χθες, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, βράδυ στη σκηνή του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη ως ένας από τους τιμώμενους του «Επίλογου» κλείνοντας την εκδήλωση και θυμίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλα, ουσιωδέστερα των χρημάτων, για να ανθίσει ο πολιτισμός. Και η συγκεκριμένη βραδιά αυτό απέδειξε περίτρανα.
Το 2012 για την τέχνη δεν ήταν μια χαμένη χρονιά. Παρά τις δύσκολες -σχεδόν αβάσταχτες- οικονομικές συνθήκες, και τις επί μέρους απώλειες, η συνολική εικόνα είναι γεμάτη νέες δημιουργίες. Αυτό ήταν το απόσταγμα της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη όπου η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» παρουσίασε την 21η έκδοσή της «Επίλογος 2012» και τίμησε για την προσφορά τους στον πολιτισμό τον συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο, τον ποιητή, Τίτο Πατρίκιο και τον γλύπτη, Θόδωρο...
Και οι τρεις τιμώμενοι ήταν στην πρώτη σειρά του αμφιθεάτρου του κτιρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και ελπίδα που άνοιξαν ο διευθυντής και ο σύμβουλος της έκδοσης, Τάκης Βλαστός και Κώστας Γεωργουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη εικοσαετία ύπαρξης του «Επίλογου» βρίσκει το τοπίο πολύ λιγότερο άνυδρο απ’ ότι θα περίμενε κανείς.
«Βουλιαγμένη στα μαλάματα της επίδειξης, των μεγάλων και υπέρλαμπρων εγκαινίων με τις απαστράπτουσες κοσμικές παρουσίες, βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση. Οι ''δήθεν'' μεγάλοι χορηγοί έχουν αποσυρθεί στο εξωτερικό, στο άρθρο 99 και ορισμένοι στον Κορυδαλλό», ανέφερε ο αρχισυντάκτης της έκδοσης, Γιάννης Μπασκόζος. «Ζούμε μάλλον ένα φαινόμενο όπου οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μιας μεγάλης ομάδας των Ελλήνων καλλιτεχνών και τους οδη-γούν σε συνεχείς αναζητήσεις και προτάσεις που εκπλήσσουν».
Τρεις τιμώμενοι, τρεις στιγμές απολογισμού. Ο γλύπτης Θόδωρο, τον όποιο προλόγισε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος, μίλησε για το προσωπικό χρέος. «Δεν ξέρω αν το χρέος είναι βιώσιμο, διαχειρίσιμο ή επαχθές -ποτέ δεν τα πήγα καλά με τα νούμερα- γνωρίζω μόνο ότι διανύω περίοδο απολογισμού», είπε ο ίδιος.
Ο ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, που τον προλόγισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, ανέφερε το παράδειγμα του μεγάλου σεισμού στην Ακουιλα της Ιταλίας που δεν εμπόδισε τους ανθρώπους να συνεχίζουν να τιμούν τον πολιτισμό (τίμησαν τον ίδιο το 2009 με το διεθνές ποιητικό βραβείο της πόλης) αλλά και να παράγουν πολιτισμό. Ηταν ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους.
Κι ο συνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, που τον προλόγισε η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και η ερμηνεύτρια Δήμητρα Γαλάνη, αρκέστηκε να ευχαριστήσει ολιγομίλητος όπως συνηθίζει. Τον Θόδωρο και τον Τίτο Πατρίκιο προλόγισαν επίσης βίντεο -αφιερώματα, ενώ για τον Σταύρο Ξαρχάκο μίλησε η μουσική του.
Η βραδιά την οποία παρουσίασε η ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός έκλεισε με μια μικρή δεξίωση στο ισόγειο του κτιρίου.
Την εκδήλωσε παρακολούθησε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών.
Το βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.