Ισχυρότατα μηνύματα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για το μέλλον του Παλαιστινιακού αγώνα εξέπεμψε η εκδήλωση με θέμα «Παλαιστινιακή Ποίηση Αντίστασης», που οργάνωσε ο Σύνδεσμος «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Βύρωνα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο σύμβουλος τύπου της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα Μουσταφά Αζούζ, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να δεχθεί στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών την Παλαιστίνη με το καθεστώς του κράτους-παρατηρητή. Με την ευκαιρία ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που υποστήριξαν την παλαιστινιακή προσφυγή στον ΟΗΕ διά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και της PLO, Μαχμούντ Αμπάς...
Χαιρετισμό έκανε εκ μέρους του Δήμου Βύρωνα και η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ρένα Παπαγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στους αδιάρρηκτους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και στον παλαιστινιακό λαό.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία του Ιδρύματος «Γιασέρ Αραφάτ», με τίτλο «Ζωγραφίζοντας στην Άμμο» και ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων από την Κατερίνα Παλιού, η οποία συντόνισε το όλο πρόγραμμα.
Διαβάστηκαν ποιήματα Παλαιστίνιων ποιητών και ιδιαίτερα του εθνικού ποιητή της Παλαιστίνης, Μαχνούντ Νταρουίς, όπως και ποιήματα για την Παλαιστίνη του Γιάννη Ρίτσου και της Γιώγιας Σιώκου.
Παρέστησαν εκπρόσωποι της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα, ο Μιχιάρ Εκτάμι, μέλος της ΚΕ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του Βύρωνα.
Ο λόγος δόθηκε για σύντομους χαιρετισμούς στον πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Παύλο Ναθαναήλ και στην Πρόεδρο των Ελλήνων Γιατρών κατά των Πυρηνικών κα Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, καθώς και στον γνωστό τραγουδιστή Νίκο Ανδρουλάκη.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον», Πάνος Τριγάζης είπε ότι «αν ζούσε σήμερα ο Λόρδος Βύρων θα αγωνιζόταν για το δίκαιο του παλαιστινιακού λαού διότι ο μεγάλος ποιητής και κορυφαίος φιλέλληνας εμπνεόταν από τις ιδέες της παγκόσμιας ελευθερίας και ανεξαρτησίας όλων των λαών και έδρασε ως το θάνατό του στο Μεσολόγγι ως ένας Τσε Γκεβάρα της εποχής του».
Ακολουθούν δύο ποιήματα του Μαχμούντ Νταρουίς:
Συγγνώμη
Ονειρεύτηκα τα πανηγύρια που ήμουνα παιδί.
Ονειρεύτηκα δύο μεγάλα μάτια.
Ονειρεύτηκα αυτήν με την πλεξούδα.
Ονειρεύτηκα μιαν ελιά που δεν πουλιέται
και λίγα γρόσια.
Ονειρεύτηκα τ΄απόρθητα τείχη της ιστορίας σου
το μύρο της αμυγδαλιάς
που τον καημό ανάβει
στις νύχτες τις ατέλειωτες.
Ονειρεύτηκα τους δικούς μου
της αδερφής το μπράτσο που μ΄ αγκάλιαζε
μετάλλιο ανδρείας.
Ονειρεύτηκα μια νύχτα καλοκαιρινή
κι ένα καλάθι σύκα.
Ονειρεύτηκα πολλά.
πολλά ονειρεύτηκα
γι αυτό συχώρεσέ με.
Πρόκληση
Σφίξτε μου τα σκοινιά
Απαγορέψτε μου και τα τετράδιο και τα τσιγάρα,
κλείστε το στόμα μου με χώμα.
Το τραγούδι είναι το αίμα της καρδιάς
τ’ αλάτι του ψωμιού
το νερό του ματιού.
Γράφεται με τα νύχια, το λαρύγγι και τα μάτια…
Θα το λέω στο κρατητήριο
στην τουαλέτα
και στο στάβλο
με χειροπέδες, κάτω απ΄το βούρδουλα
κάτω απ΄τα δεσμά των αλυσίδων.
Πουλιά μυριάδες πάνω στης καρδιάς μου τα κλαδιά
πλάθουνε το μαχόμενο τραγούδι.
TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.