Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίσεις με ιστορία 29 αιώνων

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

 
 
Πείνα και αρρώστιες, κοινωνική αναστάτωση και φτώχεια. Δεν πρόκειται για περίληψη των δελτίων ειδήσεων, αλλά για την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από 29 αιώνες. Τη λύση στη βαθιά κρίση του 8ου αι. π.Χ. έδωσε ο βασιλιάς της Ηλιδας, Ιφιτος, που αποφάσισε να αναδιοργανώσει - ύστερα από υπόδειξη του Απόλλωνα - τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συνταγή, όπως έδειξε η Ιστορία, πέτυχε. Και το μάθημα που φτάνει από την αρχαιότητα είναι πως η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μεγάλες επιτυχίες.
Τούτη είναι μόνο μία από τις χιλιάδες ξεχασμένες «Κρίσεις, συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία» που θα «ξαναζωντανέψουν» σε περισσότερα από 50 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι οποίες θα εορταστούν αύριο και το Σαββατοκύριακο με ξεναγήσεις, ομιλίες, περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ελεύθερη είσοδο...
 
 
Οι κρίσεις δεν άφησαν άθικτους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Στα τέλη του 3ου αι. μ.Χ., η απειλή της εισβολής των Ερούλων οδήγησε τους ιερείς να κατασκευάσουν ένα πρόχειρο αμυντικό τείχος για την προστασία του Ιερού», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αρχαιολόγος της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Και για να το πετύχουν, πήραν υλικό από λαμπρά οικοδομήματα, όπως η Στοά της Ηχούς, το Μητρώο και το Λεωνιδαίο - τα οποία είχαν καταρρεύσει από σεισμούς -, ενώ σήμερα την ύπαρξη του τείχους μαρτυρά ένας αμυντικός πύργος, τον οποίο θα επισκεφθούν ανάμεσα σε άλλα όσοι παρακολουθήσουν τις περιηγήσεις της Κυριακής (10.00-13.00).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.