Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το Λούβρο «πάει» Θεσσαλονίκη

Υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», πέντε εκθέσεις, που θα παρουσιαστούν σε ισάριθμους μουσειακούς χώρους με εγκαίνια στο τριήμερο από 12 έως 14 Οκτωβρίου, αποτελούν τη συνεισφορά του μεγάλου γαλλικού μουσείου στον εορτασμό για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται άλλωστε για το αντίδωρο του Λούβρου στην έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που είχε σταλεί στη Γαλλία το περασμένο φθινόπωρο. «Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο διευθυντής του Λούβρου, Henri Loyrette, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια των εκθέσεων δείχνει τη σημασία που δίνουν στις εκδηλώσεις» λέει η κυρία Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και ενέκρινε την οργάνωση των εκθέσεων...




Χριστιανισμός, διαφωτισμός, οι ελληνικοί μύθοι στους μεγάλους Γάλλους ζωγράφους και εκθέσεις φωτογραφίας σχετικά με το Λούβρο θα παρουσιαστούν λοιπόν στη Θεσσαλονίκη. Και συγκεκριμένα:

- «Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (12 Οκτωβρίου - 17 Ιανουαρίου 2013), η οποία διαρθρώνεται γύρω από μία βυζαντινή λειψανοθήκη του 12ου - 13ου αιώνα από τη συλλογή του Λούβρου. Πρόκειται για σπουδαίο έργο της αργυροχοΐας, το οποίο τον 14ο αιώνα δέχθηκε περικόσμηση δυτικής τεχνοτροπίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό και σπάνιο δείγμα ώσμωσης των δύο πολιτισμών. Το συγκεκριμένο έργο συμπληρώνεται από 17 ελληνικά (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ιδιωτικές συλλογές) και τελικά η έκθεση θα διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες: η πρώτη αφηγείται την ιστορία του σταυρού από την πρώιμη αρχαιότητα έως την υιοθέτησή του ως σύμβολο του Χριστιανισμού, η δεύτερη στον σταυρό ως καλλιτεχνικό στοιχείο της χριστιανικής τέχνης στη Δύση και της βυζαντινής - μεταβυζαντινής στην Ανατολή και τέλος η τρίτη αφορά καθαρά στη λειψανοθήκη, καθώς και σε μια βυζαντινή εικόνα με παράλληλο θέμα. (Η έκθεση με τα ελληνικά μόνο έργα θα συνεχιστεί έως τις 15 Μαΐου)

- «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός» τιτλοφορείται η δεύτερη έκθεση με έργα από το Λούβρο, που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (12 Οκτωβρίου - 17 Ιανουαρίου 2013). Δύο προτομές, του Βολτέρου και του Ζαν - Ζακ Ρουσό, έργα του Ζαν - Αντουάν Χουντόν καθώς και ένα μετάλλιο με τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ του Ζακ - Νικολά Ροετιέρ ντε λα Τουρ έρχονται από το Λούβρο και πλαισιώνονται από ελληνικά έργα (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Πινακοθήκη), καθώς και από ένα άγαλμα της ομάδας των φιλοσόφων της επικούρειας σχολής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

- «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης με 82 έργα, που θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με θέμα την πρόσληψη των αρχαιοελληνικών μύθων από τη Δύση και ιδιαίτερα από μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ.

- «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες των φωτογράφων Mimmo Jodice και Jean Christophe Ballot οι οποίοι καταγράφουν την πορεία της δεκαετούς ανακαίνισης του Λούβρου.

- Nan Goldin «Scopophilia» είναι ο τίτλος της έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων του Λούβρου, δημιουργίες της Ναν Γκόλντιν, οι οποίες αλληλεπιδρούν με έργα της που προέρχονται από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.