Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Άνθρωποι χωρίς ταυτότητα - Στέλιος Χαραλαμπίδης


Σε αφιλόξενα και ταλαιπωρημένα περιβάλλοντα, για να ενσωματωθείς πρέπει να μετονομασθείς…

Ένα από τα τιμήματα της ξενιτιάς, είναι ν’ αλλάξεις και τ’ όνομα σου. Δεν θα ενδιαφέρει άλλωστε ποτέ κανέναν τ’ όνομα σου. Για κείνους όλους πάντα θα’ σαι ένας άγνωστος, μα για της δουλειάς γνωστός.

Θ’ ανταποκρίνεσαι ασυναίσθητα στο νέο σου κάλεσμα, ενώ θα νιώθεις όπως πάντα φρεσκοβαπτισμένος και φρεσκοπροδωμένος. Όταν θα τελειώνει η ατέλειωτη σου βάρδια, θα χαιρετάνε στο νυκτερινό φευγιό όλοι τους εγκάρδια, στη νέα σου πια γλώσσα. Που για να τη μάθεις, πόσα ελληνικά θα πρέπει να ξεχάσεις, να ‘ξερες μόνο πόσα..

Στη μοναχική σου επιστροφή, στο τρένο και στο λεωφορείο θα μπλέκεσαι με «συναδέλφους», με μαύρους, κίτρινους, λευκούς και μεθυσμένους. Μέσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα από φάτσες και κουλτούρες, από χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, είναι που σκέπτεσαι άπειρες φορές: πως όσο θες να ξεχωρίζεις, άλλο τόσο θα ενσωματώνεται ο εαυτός σου δίχως εσένα. Και σιγά σιγά σαπίζεις.

Ίσως δεν υπάρχει νόημα κανένα. Έτσι γινόταν πάντα, κι έτσι θα γίνεται για αυτούς που για κάθε εργασία θα βαπτίζονται ξανά. Θ’ αλλάζουνε παρέες, εμπάθειες και συνήθειες, μα οι μοναχικές επιστροφές τα βράδια θα’ ναι πάντα το ίδιο μπερδεμένες.

Έτσι θα γίνεται πια πάντα, γιατί γινήκαμε και εμείς σαν κι αυτούς, αφού αναπόφευκτα αισθανόμαστε σαν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα…

1 σχόλιο:

  1. Με γέμισε θλίψη. Η αλήθεια πάντα πονάει φίλε μου καλέ, ή μάλλον γιέ μου!!!!!!!! Να προσέχεις. Θα τα κρατήσω φυλακτό τα λόγια σου, για να θυμάμαι.............Β.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.