Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Αντικείμενα που αγαπάμε με αντάλλαγμα έργα τέχνης


Αντικείμενα που αγαπάμε με αντάλλαγμα έργα τέχνης

«Μοιράζομαι…», η πρωτότυπη έκθεση στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


«Μοιράζομαι...» είναι ο τίτλος της μάλλον ιδιότυπης έκθεσης τριών «εραστών της τέχνης», όπως αποκαλούνται οι δημιουργοί που την παρουσιάζουν στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια κοσμημάτων, Ερη Στάη, ο φωτογράφοςΚώστας Πίτσιος και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αλίκη Κριτσέλη παρουσιάζουν αντικείμενα τέχνης μέσα από τα οποία ο κάθε καλλιτέχνης περνάει το μήνυμά του και τα πιστεύω του. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο της παρουσίασης, ωστόσο, είναι ότι ο κάθε επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει τα εκθέματα άνευ χρηματικού αντιτίμου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει σε αντάλλαγμα κάτι που αγαπά. Η έκθεση φιλοξενείται στο video room του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης για δύο μόνο ημέρες, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012.
Η έκθεση στηρίζεται σε μια ιδέα της Ερης Στάη, η οποία το 2007 δημιούργησε τους «Friendship Stories» από την ιδέα να αποτυπώνονται προσωπικές στιγμές σε αντικείμενα «καθημερινής χρήσης» - μεταξύ των οποίων και κοσμήματα - και να ξαναζωντανεύουν μ' αυτό τον τρόπο αγαπημένες αναμνήσεις. «Η ιδέα του “μοιράζομαι"  γεννήθηκε τον Μάιο του 2012  παρατηρώντας γύρω μου, το συναισθηματικό κενό που δημιουργεί η έλλειψη αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα το πώς η αβεβαιότητα του αύριο αντί να μας  ενώνει προς το δρόμο της δημιουργίας και του μοιράζεσθαι, να κάνει το χρήμα αυτοσκοπό, να ξεχνάμε την έννοια της παρατήρησης και της πραγματικής αγάπης και να θυσιάζουμε τις αξίες μας στο βωμό της φαινομενικής επιβίωσης», σημειώνει η ίδια....


Σκοπός της έκθεσης είναι το αντάλλαγμα να δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να συνειδητοποιήσει την ιδέα της προσφοράς και πώς αντανακλάται το κάθε μήνυμα που θα συνοδεύει το έργο τέχνης.
«Η τέχνη, σαν διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο, έχει υπάρξει ένα από τα εργαλεία μου στην άσκηση του επαγγέλματος μου ως ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας. Τώρα  συνειδητοποιώ  και έμπρακτα,  ότι ή τέχνη απελευθερώνει το συναίσθημα και λυτρώνει την ανθρώπινη ψυχή», λέει με τη σειρά της η Αλίκη Κριτσέλη.
Και ο Κώστας Πίτσιος συμπληρώνει: «Η φωτογραφία ήταν κάτι που με ενέπνεε από μικρό. Με την πρώτη μηχανή, μια Zenith 3M, τα πρώτα καρέ ήταν μια μικρή καταστροφή... αλλά και μια μεγάλη πρόκληση. Από την πρώτη στιγμή έμπνευσή μου αποτελούσαν οι αυθόρμητες στιγμές, η ομορφιά της φύσης, του ζωικού βασιλείου. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό επιδιώκω να αποκαλύπτω στοιχεία της πόλης, των ανθρώπων, της φύσης, του χρόνου, του συναισθήματος. Στόχος μου είναι να αναδεικνύονται με ξεχωριστό τρόπο ακόμη και οι πιο απλές στιγμές της καθημερινότητας». 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η έκθεση ζωγραφικής «Μικρά παραμύθια» του αλβανού ζωγράφου Ιγκλι Γιόργκο. Με την έκθεσή του ανασύρει και αποτυπώνει συναισθήματα από την οπτική γωνία ενός χαμένου παιδικού ονείρου που ακόμα βρίσκεται κάπου μέσα στο σκοτεινό συννεφιασμένο λαβύρινθο του μυαλού. Πρόκειται για μία συλλογή από 20 νέα έργα σε καμβά με λάδι, διαφόρων μεγεθών του δημιουργού που ζει από την τέχνη του, στη Ελλάδα, πάνω από δύο δεκαετίες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013.

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.