Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αυστρία: 100.000 επισκέπτες σε έκθεση για το Βυζάντιο

Η αφιερωμένη στον μεγαλοπρεπή βυζαντινό πολιτισμό μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», στο ξακουστό «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία, υποδέχθηκε πανηγυρικά με τον αναπληρωτή κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου, Βόλφγκανγκ Ζομπότκα, τον επισκέπτη υπ' αριθμόν 100.000.

Με την ιστορικά εντυπωσιακή προετοιμασία της έκθεσης για το Βυζάντιο - που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου - αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως μπορεί να υπάρξει μεγάλη προσέλκυση ανθρώπων για ιστορικά θέματα και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι πολλοί από τους μέχρι τώρα επισκέπτες της έχουν τις ρίζες τους στην τότε Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τόνισε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής κυβερνήτης...


 

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, φιλοδοξεί να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με την Κωνσταντινούπολη να δεσπόζει για πάνω από 1.100 χρόνια ως το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου.


Τα εκατοντάδες καλλιτεχνήματα, που εκτίθενται στην έκθεση σε πάνω από 1.300 τετραγωνικά μέτρα και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στον χώρο της Κεντρικής Ευρώπης και γενικότερα σε ευρύ κοινό, είναι προϊόντα της πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιόδου από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, το 330 μ.Χ., έως την Άλωσή της, το 1453, από τους Οθωμανούς Τούρκους.


Τα αντικείμενα της έκθεσης, που διοργανώνεται στο Σάλαμπουργκ, το θεωρούμενο ως το ωραιότερο ανάκτορο της Αναγέννησης βόρεια των Άλπεων, προέρχονται από 60 διαφορετικά μουσεία και συλλογές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γερμανία και Ολλανδία. Ανάμεσά τους υπάρχουν εκθέματα από το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, αλλά και ο κατάλογος των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει παραχωρηθεί για τη διάρκεια της έκθεσης από την ξακουστή Συλλογή Χειρογράφων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης στη Βιέννη.


Εκτός από τα σπάνιας αξίας αντικείμενα-κειμήλια, από εικόνες, κεραμικά, γλυπτά, μωσαϊκά, εκκλησιαστικά υφάσματα, πίνακες ζωγραφικής, μικροτεχνία, μέχρι δείγματα αρχιτεκτονικής, η έκθεση - που συνοδεύεται από μεγάλο άρτια επιμελημένο κατάλογο - πλαισιώνεται με προβολές ταινιών ιστορικού περιεχομένου όπως και της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο, παρουσίαση βυζαντινής μουσικής και διαδραστικά προγράμματα. Υπάρχουν επίσης προγράμματα τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, προγράμματα για παιδιά και μαθητές σχολείων - που βρέθηκαν ήδη στην έκθεση σε πολλές χιλιάδες, στο πλαίσιο διοργανωμένων επισκέψεων από όλη την Αυστρία αλλά και τις γειτονικές χώρες - όπως επίσης παρουσίαση της πλούσιας βιβλιογραφίας και των ερευνών, παλιών και σύγχρονων, γύρω από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


Καλύπτοντας ολόκληρο αυτό το φάσμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η έκθεση αποσκοπεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, να αποκαλύψει το αληθινό μήνυμα του μεγαλοπρεπούς αυτού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας την εκτενή επιρροή του όχι μόνον στην παγκόσμια Τέχνη και τον Πολιτισμό αλλά και στην εξέλιξη της σύγχρονης Ευρώπης.



Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.