Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

147 ιστορίες βγαλμένες από τη φωτιά


Το «παντέχνου πυρός σέλας», κατά τον Αισχύλο, έχει την τιμητική του σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από την Πέμπτη έως την Κυριακή

 

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

 

Είναι το αρχαιότερο κλοπιμαίο στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βασικό συστατικό της κόλασης. Είναι το στοιχείο εκείνο - από τα τέσσερα της φύσης - που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται και ένα από τα τρία δεινά του κόσμου. Είναι εκείνη που φλόγισε την ανάπτυξη, έθρεψε τον μύθο και προκάλεσε την καταστροφή.
Η φωτιά και οι λαμπερές, γεμάτες δημιουργία αλλά και καταστροφή ιστορίες της είναι οι πρωταγωνίστριες σε 147 μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα από την Πέμπτη και έως την Κυριακή, όπου ξεναγήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, δημιουργικά εργαστήρια, διαλέξεις και παιχνίδια - στο πλαίσιο της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς - θα επιχειρήσουν να «βάλουν φωτιά» στη φαντασία όσων αποφασίσουν να εξερευνήσουν τις πολλές πτυχές του «παντέχνου πυρός σέλας», όπως χαρακτηρίζει τη φωτιά ο Αισχύλος στον «Προμηθέα Δεσμώτη», η οποία  γέννησε την τέχνη, την τεχνική και την τεχνολογία και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό...
Από το Μουσείο Ακρόπολης έως τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων στην Πιερία και από τον αρχαιολογικό χώρο Λάππας στο Ρέθυμνο της Κρήτης έως τον αρχαιολογικό χώρο Λόγγου στην Εδεσσα, διάσημοι χώροι και μνημεία άλλα και άλλοι που παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό θα έχουν να διηγηθούν τη δική τους «φωτεινή» ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.