Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας 2012 στον Βασίλη Αλεξάκη

Με το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας 2012 τιμήθηκε σήμερα ο Βασίλης Αλεξάκης, ο «πιο Γάλλος από τους Έλληνες συγγραφείς», όπως τον αποκαλεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το βραβείο αυτό, που δημιουργήθηκε το 1986, αφορά το έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών ή επιστημόνων που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειές τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας.


Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ, θα απονεμηθεί επισήμως στις 9 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της Έκθεσης Βιβλίου της Μπριβ.
..

 

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1943 και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Εργάστηκε ως σκιτσογράφος και κατόπιν ως δημοσιογράφος. Έχει γράψει πολλά βιβλία στα γαλλικά και στα ελληνικά όπως «Η Μητρική Γλώσσα», «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «Οι ξένες λέξεις» και «μ.Χ.» για το οποίο το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος.


Η επιτροπή που του απένειμε το Βραβείο της Γαλλικής Γλώσσας αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Γκονκούρ, συγγραφείς και δημοσιογράφους.


Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.