Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Βρέθηκε το πρώτο παραμύθι του Αντερσεν


Βρέθηκε το πρώτο παραμύθι του  Αντερσεν

Το χειρόγραφο εντοπίσθηκε στα ιστορικά αρχεία του νησιού Φούνεν

Το πρώτο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (1805-1875) θεωρούν ότι ανακάλυψαν δανοί ειδικοί σε ένα χειρόγραφο κείμενο, γραμμένο με μελάνη, το οποίο βρέθηκε σε τοπικό αρχείο. Με τίτλο «The Tallow Candle» (Το κερί  από λίπος), το χειρόγραφο εντοπίσθηκε στα ιστορικά αρχεία του νησιού Φούνεν, όπου γεννήθηκε ο δανός συγγραφέας. Βρισκόταν στο βάθος μιας αρχειοθήκης από όπου ανασύρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ντόπιο ιστορικό Esben Brage.

Δύο μήνες αργότερα οι ιστορικοί αποφάνθηκαν, ότι το χειρόγραφο, το οποίο αποτελείται από έξι σελίδες πράγματι είχε γραφτεί από τον Αντερσεν, χρονολόγησαν μάλιστα τη συγγραφή του στα μέσα της δεκαετίας του 1820, όταν ο συγγραφέας ήταν στο τέλος της εφηβείας του. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχει γραφτεί από τον Αντερσεν», δήλωσε εξάλλου στην δανική εφημερίδα «Politiken» ο Ejnar Stig Askgaard του Μουσείου της πόλης Οντένσε. Η εφημερίδα μάλιστα έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει το κείμενο στην αγγλική γλώσσα....


Στην πρώτη σελίδα του χειρογράφου μπορεί να διαβάσει κανείς: «Στην κυρία Bunkeflod από τον αφοσιωμένο Η. C. Andersen». Πρόκειται για την χήρα ενός εφημέριου, η οποία ζούσε απέναντι από το σπίτι όπου έμενε ο Αντερσεν κατά την παιδική του ηλικία και οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι την επισκεπτόταν συχνά για να δανείζεται βιβλία της. Και  όπως είπε ο Askgaard «Το παραμύθι ήταν ένα δώρο σε μια γυναίκα, της οποίας το σπίτι ήταν πολύ σημαντικό γι 'αυτόν».

Στη συνέχεια πάντως η οικογένεια της Bunkeflod έστειλε το χειρόγραφο σε μία άλλη, που συνδεόταν στενά με τους Αντερσεν, την οικογένεια  Plum, στα αρχεία της οποίας βρέθηκε τελικώς το παραμύθι. Μία αφιέρωση μάλιστα γραμμένη στο έγγραφο μεταγενέστερα με μπλε μελάνι αναφέρει: «Στον P. Plum Bunkeflod από τον φίλο του».Εδώ οι ειδικοί  πιστεύουν, ότι το κείμενο που βρέθηκε, πιθανόν να είναι αντίγραφο _ από τον ίδιο τον συγγραφέα φυσικά _ του πρωτότυπου χειρογράφου του, που είχε χαθεί.

Το παραμύθι πάντως μιλάει για ένα παραμελημένο και βρόμικο κερί από ζωικό λίπος, το οποίο βρίσκει την ευτυχία όταν ένα τσακμάκι βλέπει την εσωτερική ομορφιά του και τη λάμψη στο φιτίλι του. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν είναι στο επίπεδο των μετέπειτα έργων του Αντερσεν θεωρείται ωστόσο το σημαντικότερο εύρημα από τη δεκαετία του 1920, όταν τα απομνημονεύματα του συγγραφέα ανακαλύφθηκαν στη Βασιλική Βιβλιοθήκη.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Αφ΄ ενός γιατί πρέπει να θεωρηθεί ως το πρώτο παραμύθι του Αντερσεν και αφ΄ ετέρου γιατί δείχνει ότι τον ενδιέφεραν τα παραμύθια από την νεανική του ηλικία, πριν καθιερωθεί ως συγγραφέας»
, προσθέτει  ο Askgaard.

Τα πρώτα παραμύθια του Άντερσεν δημοσιεύθηκαν το 1835 ενώ συνολικά έγραψε περί τις 160 ιστορίες, οι  οποίες έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.