Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εκδίδονται έντεκα άγνωστα κείμενα του νεαρού Μαρσέλ Προυστ

Έντεκα κείμενα του νεαρού Μαρσέλ Προυστ, άγνωστα στο κοινό εκδίδονται για πρώτη φορά σε βιβλίο με πρόλογο του Ζερόμ Πριέρ, σκηνοθέτη της ταινίας Μαρσέλ πριν από τον Προύστ. Τα  κείμενα πρωτοεμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα στη Γαλλία στην επιθεώρηση Le Mensuel. 


Ήταν τον Νοέμβριο του 1890 όταν κάποιος Μαρσέλ Προυστ, μόλις 19 ετών, είδε να δημοσιεύεται το πρώτο του κείμενο στην επιθεώρηση.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς έδωσε στο Mensuel έντεκα κείμενα, όλα εκτός από ένα με διαφορετικά ψευδώνυμα....


 

Ο νεαρός δανδής έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στα παρισινά σαλόνια των τεχνών και των γραμμάτων.

Στο πρώτο του κείμενο κάνει λόγο για νορμανδικά θέματα, τοπία που περιγράφει με ατέλειωτες εκτάσεις χορτάρι ή θάλασσα, τα οποία δεν σταματά να ξαναεπισκέπτεται στο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο.

Σε ένα άλλο κείμενο αναφέρεται σε κάποια Οντέτ, την οποία αργότερα στη ζωή του θυμάται με νοσταλγία.

Ο Προυστ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1871 και ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη λογοτεχνία. Το σημαντικότερο έργο του υπήρξε το Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, το πρώτο μέρος του οποίου  κυκλοφόρησε το 1913 με τίτλο Από τη μεριά του Σουάν. Πέρασε όμως σχεδόν απαρατήρητο.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με το δεύτερο μέρος, Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών, που θα εκδοθεί με καθυστέρηση λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1919.

Με αυτό ο Προυστ θα κερδίσει το βραβείο Goncourt και την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση.

Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1922 από πνευμονία.


TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.