Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία

 Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία


Επιστημονικό συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη, στις 9 και στις 10 Νοεμβρίου
 
Με ένα διήμερο συνέδριο κορυφώνονται οι εορτασμοί του Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012, που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της χρονιάς με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του λάκωνα ποιητή. Το συνέδριο «Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Ιστορία», θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη-Κτίριο Πειραιώς (Πειραιώς 138), την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

«Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο», «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία» είναι οι τρεις θεματικοί άξονες του συνεδρίου, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τον άνθρωπο και τον δημιουργό Βρεττάκο. Παλιοί συνοδοιπόροι, φίλοι και ομότεχνοι θα δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες για τον άνθρωπο ενώ κριτικοί και μελετητές θα συζητήσουν για την ποιητική του, το βάρος της ιδεολογίας στο έργο του, τη συνομιλία του με την Ιστορία και την θέση του στον κανόνα της νεοελληνικής γραμματείας...
 

Θα μιλήσουν: Γιώργος Ανδρειωμένος, Δημήτρης Βλαχοδήμος, Κώστας Βρεττάκος, Αγγέλα Γιώτη, Κωστής Δανόπουλος, Aλέξης Ζήρας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Δημήτρης Κόκορης, Ντέιβιντ Κόνολι, Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου, Δώρα Μέντη, Χριστίνα Ντουνιά, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Τίτος Πατρίκιος, Βιτσέντζο Ρότολο, Βασίλης Ρούβαλης, Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, Λίζυ Τσιριμώκου, Έλλη Φιλοκύπρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού - Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάσης Βαλτινός και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουρισμού Κώστας Τζαβάρας.

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, από τις 8.30 μ.μ. ως τις 10.00 μ.μ., θα προβληθεί η βιογραφική ταινία «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου.  

Οι εκδηλώσεις για το Ετος Βρεττάκου θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, με την έκδοση λευκώματος σε συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Θα περιλαμβάνει εκτενές εργοβιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα και ομιλίες, ανθολογημένα ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ποιητή και πλήρη βιβλιογραφία. Την έκδοση θα συνοδεύει ένθετη σειρά 10 γραμματοσήμων με τη μορφή του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.