Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αυστρία: Ρεκόρ επισκεπτών στη μεγάλη έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο»


Μεγάλη επιτυχία είχε η αφιερωμένη στον Βυζαντινό Πολιτισμό έκθεση «Το χρυσό Βυζάντιο και η Ανατολή», στο «Ανάκτορο Σάλαμπουργκ» στην Κάτω Αυστρία, καθώς στους επτά μήνες της διάρκειάς της, υποδέχθηκε πάνω από 140.000 επισκέπτες-αριθμό ρεκόρ.Η έκθεση, που έκλεισε τις πύλες της την περασμένη Κυριακή, φιλοξενούσε πάνω από 400 πολύτιμα εκθέματα από συνολικά 60 των σημαντικότερων μουσείων της Ευρώπης - ανάμεσά τους το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας - και χάρις στο θέμα της και στην ποιότητά της, το «χρυσό Βυζάντιο» μπόρεσε να προσελκύσει ένα πολύ νέο κοινό στο Ανάκτορο Σάλαμπουργκ.

Κατά την παρουσίαση του απολογισμού, ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Ερβιν Πρελ, τόνισε το γεγονός, πως στους επισκέπτες της συγκαταλέγονταν πολλές γνωστές προσωπικότητες από την Αυστρία και το εξωτερικό - ανάμεσά τους ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και ο Ελληνοορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος - όπως επίσης πολλοί, που έχουν τις ρίζες τους στην τότε Βυζαντινή Αυτοκρατορία....



Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Σάλαμπουργκ, Κουρτ Φάραζιν, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο της έκθεσης, οι ξεναγήσεις σε αυτή είχαν συνολική διάρκεια 2.720 ώρες και έγιναν σε εννέα γλώσσες, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ρωσικά, σερβικά και τουρκικά, ενώ μόνον σε ένα από τα Workshops που προσφέρονταν για παιδιά, συμμετείχαν, στις 20 ημέρες διάρκειάς του, 1.574 μαθητές.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, η έκθεση μπόρεσε να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη δημιουργία της σύγχρονης Ευρώπης, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με την πρωτεύουσά της Κωνσταντινούπολη να δεσπόζει για πάνω από 1.100 χρόνια ως το σημαντικότερο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου.

Τα εκατοντάδες καλλιτεχνήματα, που εκτίθεντο στην έκθεση σε πάνω από 1.300 τετραγωνικά μέτρα και δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο χώρο της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και γενικότερα σε ευρύ κοινό, υπήρξαν προιόντα της πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιόδου από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, το 330 μ.Χ., έως την Αλωσή της, το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Τα αντικείμενα της έκθεσης, που διοργανώθηκε στο Σάλαμπουργκ, το θεωρούμενο ως το ωραιότερο ανάκτορο της Αναγέννησης βόρεια των Αλπεων, προέρχονταν από 60 διαφορετικά μουσεία και συλλογές από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γερμανία και Ολλανδία.
Ανάμεσά τους υπήρχαν εκθέματα από το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, αλλά και ο κατάλογος των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είχε παραχωρηθεί από την ξακουστή Συλλογή Χειρογράφων της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης στη Βιέννη.

Πέρα από τα σπάνιας αξίας αντικείμενα-κειμήλια, από εικόνες, κεραμικά, γλυπτά, μωσαικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, πίνακες ζωγραφικής, μικροτεχνία, μέχρι δείγματα αρχιτεκτονικής, η έκθεση πλαισιώθηκε με προβολές ταινιών ιστορικού περιεχομένου όπως και της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο, παρουσίαση βυζαντινής μουσικής και διαδραστικά προγράμματα.
Υπήρχαν επίσης πολλά προγράμματα για παιδιά και μαθητές σχολείων -- που βρέθηκαν στην έκθεση σε πολλές χιλιάδες στο πλαίσιο διοργανωμένων επισκέψεων από όλη την Αυστρία αλλά και τις γειτονικές χώρες -- όπως επίσης παρουσίαση της πλούσιας βιβλιογραφίας και των ερευνών, παλιών και σύγχρονων, γύρω από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.