Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Διαδικασία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1. Τα έργα σας καλό θα είναι να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ και εκτυπωμένα εις διπλούν προκειμένου το ένα σετ να χρησιμοποιηθεί για την κατοχύρωση και το άλλο για προσωπική σας χρήση.
2. Μαζί με την δακτυλογράφηση του έργου σας, ετοιμάστε και εκτυπώστε επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα έχει συνοδευτικό χαρακτήρα στο έργο σας και το οποίο θα παρουσιάζει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του έργου σας. Σε αυτό μην ξεχάσετε να γράψετε σε ποιόν ανήκει το έργο (δηλαδή το όνομά σας αν είναι δικό σας) και φυσικά να το υπογράψετε.
3. Έργο και συνοδευτικό έγγραφο τα τοποθετείτε ίσια (ατσαλάκωτα) σε φάκελο που να τα χωρά με άνεση και αυτόν τον φάκελο τον κλείνετε. - Τώρα ολοκληρώσατε την προεργασία σας πριν την ολοκλήρωση της πνευματικής κατοχύρωσης.

Στη συνέχεια ... Ο κλειστός φάκελος που περιλαμβάνει το έργο προς κατοχύρωση, θα αποκτήσει το copyright με δυο απλούς τρόπους (έναν σχεδόν ανέξοδο και έναν στον οποίο θα χρειαστεί να δώσετε λίγα παραπάνω χρήματα) οι οποίοι όμως είναι το ίδιο νόμιμοι.

Ο σχεδόν ανέξοδος τρόπος είναι αυτός της κατάθεσης του φακέλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή. Πάνω στον όμως, φάκελλο θα γράψετε σαν όνομα αποστολέα και παραλήπτη το όνομά σας και φυσικά την διεύθυνσή σας αναφέροντας σαν ένδειξη παραλήπτη "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας".

Ο φάκελος θα παραδοθεί στον ταχυδρομικό υπάλληλο, θα μπουν τα αναγκαία γραμματόσημα, εσείς θα παραλάβετε την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία δεν θα χάσετε ποτέ και θα περιμένετε απλά μερικές ημέρες μέχρι ο ταχυδρόμος της γειτονιάς σας θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα σας ζητήσει να υπογράψετε την παραλαβή του φακέλου σας στο οποίο θα έχει μπει σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία επάνω να είναι η επίσημη ημερομηνία πνευματικής κατοχύρωσης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο φάκελος θα παραμείνει μονίμως κλειστός.

Αν εσείς θέλετε να νιώσετε πιο εξασφαλισμένοι τώρα, μπορείτε το έργο σας να το καταθέσετε σε δικηγόρο ο οποίος μέσω δικής του πράξης θα σας δώσει ημερομηνία κατοχύρωσης, θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά την όλη διαδικασία, αλλά θα τον πληρώσετε αδρά!

Είτε με τον ένα , είτε με τον άλλο τρόπο είστε έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένοι πως το έργο σας ανήκει σε εσάς 100% . Αν βρεθεί όμως κάποιος που θα διεκδικεί το έργο σας τότε εσείς τον φάκελο με το έργο σας θα τον ανοίξετε αποκλειστικά στη δικαστική αίθουσα όταν αυτό θα σας ζητηθεί ώστε να δικαιωθείτε.

Αυτή είναι η όλη διαδικασία! Το κατοχυρωμένο έργο σας καλό θα είναι πλέον να το φυλάξετε σε μέρος που κρατάτε το προσωπικό σας αρχείο, μακριά από μάτια και χέρια τρίτων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση δικαστηρίου είναι πιθανόν η συμβολαιογραφική πράξη να έχει μεγαλύτερη ισχύ από τη διαδικασία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων μέσω του συστημένου ταχυδρομείου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.