Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«Ελλάδα- Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν»

Από τις 27 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι τις 12 Μαΐου, το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας θα φιλοξενήσει την Έκθεση του διακεκριμένου φωτογράφου Ρόμπερτ Α. ΜακΚέημπ «Ελλάδα- Κίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν».

Ο Αμερικανός φωτογράφος Robert A. McCabe, μέσα από μία «διπολική» εστίαση του φακού του, αποτυπώνει την αίσθηση των ραγδαίων και δραματικών αλλαγών, που σημειώθηκαν στην Ελλάδα και στην Κίνα τα τελευταία πενήντα χρόνια,


Στην περίπτωση της Κίνας, ο καλλιτέχνης δείχνει τις αλλαγές εν τω γίγνεσθαι, με το παλαιό και το νέο δίπλα δίπλα. Στην περίπτωση της Ελλάδας επέλεξε φωτογραφίες που δείχνουν το πώς ήταν αυτή η χώρα μέχρι προσφάτως, όταν πολλές περιοχές δεν είχαν ακόμη λυγίσει από το βάρος του μαζικού τουρισμού, του εκσυγχρονισμού των μεταφορών και των υποδομών...


 

Μερικές από τις φωτογραφίες της έκθεσης είναι καθαρά ντοκουμέντα ενώ άλλες αναδεικνύουν την ποίηση, την βαθύτερη ουσία και την σύνθεση του αντικειμένου και του γενικότερου θέματος.


Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Δέσποινα Ζερνιώτη, Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.


Η «φιλία» του Ρόμπερτ ΜακΚέημπ με την Ελλάδα έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της δημιουργίας του, και φωτογραφίες του από αυτή έχουν εκτεθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, από το Art Association στο Jackson Hole του Wyoming και το Queen Sofia Spanish Institute στη Νέα Υόρκη, μέχρι το Κέντρο Ελληνισμού στο Λονδίνο, στο Παρίσι και την Ελλάδα.


Ο Ρόμπερτ ΜακΚέημπ έχει εκδώσει επτά βιβλία εμπνευσμένα από την Ελλάδα, την Κούβα, την Ανταρκτική αλλά και το Ramble in Central Park της Νέας Υόρκης, το οποίο μάλιστα κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο ως βιβλίο της χρονιάς, στην Κατηγορία Φύση από το περιοδικό ForeWord.


Η έκθεση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κατάλογο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα διατίθεται από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τις εκδόσεις Πατάκη. Τον κατάλογο σχεδίασε ο Θύμιος Πρεσβύτης με την επιστημονική συνεισφορά της Ιστορικού Τέχνης κας Εβίτα Αράπογλου και εκτυπώθηκε στην Βερόνα της Ιταλίας από την Trifolio.


Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη


Zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.