Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου»

Με το σύνθημα «Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου», μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια συντήρησης ανά την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το επιστημονικό προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ) παρουσιάζει στο κοινό αθέατες πλευρές της μουσειακής λειτουργίας.


Σε επιλεγμένα σημεία της μόνιμης έκθεσης, οι αρχαιολόγοι του ΒΧΜ εξηγούν την πολύπλευρη διεπιστημονική δουλειά που κρύβεται πίσω από μια μουσειακή έκθεση, τις διαδικασίες ερμηνευτικής προσέγγισης των αντικειμένων στη διαδρομή που τα καθιστά μουσειακά εκθέματα...


 

Οι συντηρητές του μουσείου ανοίγουν επιλεκτικά στο κοινό τα εργαστήρια συντήρησης χαρτιού, υφάσματος, μικροτεχνίας, γλυπτών και πινάκων και αποκαλύπτουν πτυχές της εξειδικευμένης εργασίας που απαιτείται για την προστασία, ανάδειξη και έκθεση των κάθε λογής αντικειμένων που απαρτίζουν τις συλλογές του ΒΧΜ.


Στην Ηλεία οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο κάστρο Χλεμούτσι. Πρόκειται για μια πρωτότυπη κίνηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με σκοπό να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό τη δουλειά του αρχαιολόγου, μια περίπλοκη συχνά διαδικασία, που δεν είναι αρκετά γνωστή.


Στην Ηλεία η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Παράρτημα Δυτικής Ελλάδος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην πανελλήνια αυτή δράση ανοίγοντας τις πύλες της έκθεσης «Η εποχή των Ιπποτών - Οι σταυροφόροι στον Μοριά» στο Μουσείο του Κάστρου Χλεμούτσι του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Π.Ε. Ηλείας, με δωρεάν θεματικές περιηγήσεις για το κοινό την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρες από 10.00 έως 14.00.


Οι αρχαιολόγοι που υπηρετούν στις Εφορείες της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και των νησιών της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς και της Λευκάδος, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αντιστέκονται με δημιουργικό τρόπο στην κρίση, η οποία πλήττει τον κλάδο και βεβαίως τα ίδια τα μουσεία και μνημεία της χώρας. Απαντώντας με εξωστρέφεια και θετική δράση στην αποθαρρυντική πραγματικότητα, επαναλειτουργούν έστω για μια ημέρα την έκθεση στο κάστρο Χλεμούτσι, της οποίας η λειτουργία ανεστάλη στις αρχές Σεπτέμβρη λόγω έλλειψης προσωπικού.


Μέσα από αυτή μας τη δράση αλλά και από τον καθημερινό τους αγώνα οι αρχαιολόγοι επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό καθώς και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.