Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Augsburger Allgemeine»: «Η Ελλάδα που μάχεται και στην αγορά βιβλίου»

 Ρεπορτάζ με αφορμή την ελληνική παρουσία στην Εκθεση βιβλίου Φρανκφούρτης

«Augsburger Allgemeine»: «Η Ελλάδα που μάχεται και στην αγορά βιβλίου»
Ρεπορτάζ για την ελληνική παρουσία στη Buchmesse δημοσίευσε η «Augsburger Allgemeine». 

 Αποσπάσματα του ρεπορτάζ:

«”Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τεταμένη”, δηλώνει η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη. Η αγορά έχει μειωθεί κατά 20% και ορισμένοι έμποροι “εγκατέλειψαν τη μάχη”. Την ίδια στιγμή, μεγάλο “ρεύμα” έχουν στην Ελλάδα στην παρούσα φάση οι βιβλιοθήκες»...


«Επιπλέον δυσκολίες δημιουργεί το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια πολλοί έμποροι από το χώρο του βιβλίου είχαν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους με άνοιγμα υποκαταστημάτων. Πλέον δε μπορούν να καλύψουν τα δάνειά τους. “Έτσι δεν είναι και σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους σε εκδοτικούς οίκους”, δηλώνει η κα Βελισσάρη. Οι εκδοτικοί οίκοι απ’ την πλευρά τους δε μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες, υποχρεούνται ωστόσο να προεξοφλούν και να πληρώνουν μετρητοίς την εισαγωγή χαρτιού. Κατά συνέπεια έχουν δυσκολία να πληρώσουν τις αμοιβές για συγγραφείς και μεταφραστές. “Ολόκληρη η αλυσίδα στο χώρο του βιβλίου έχει πληγεί από την κρίση και τα προβλήματα μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο”».

«Ωστόσο, ο χώρος των εκδόσεων δεν θέλει να υποκύψει. “Μέχρι τώρα κανένας εκδοτικός οίκος δεν έχει εγκαταλείψει, είμαστε μάχιμοι”, δηλώνει η κα Βελισσάρη». Στη φετινή έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης, καταλήγει το ρεπορτάζ, συμμετέχουν 21 εκδοτικοί οίκοι στο εθνικό περίπτερο, ενώ περίπου 30 ακόμη εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων παραβρίσκονται για να δημιουργήσουν δίκτυα επαφών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.