Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η «Καταδρομή» του Καραγάτση στην «Αλεξάνδρεια»

  Η «Καταδρομή» του Καραγάτση στην «Αλεξάνδρεια»
 
 Αποσπάσματα από την μοναδική ταινία του συγγραφέα σε εκδήλωση στον πολυχώρο
 
Στην οδό Σπάρτης 14, κοντά στην πλατεία Αμερικής, εδρεύει η «Αλεξάνδρεια», ένας νέος πολυχώρος για την τέχνη. Κτίριο με τη δική του, ξεχωριστή ιστορία. Εκεί πέρασε τα παιδικά χρόνια του ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης. Αργότερα, από το 1940 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο συγγραφέας επέστρεψε και έζησε στο ίδιο σπίτι, το οποίο χτίστηκε στα πρώτα χρόνια του Μεσοπολέμου. Και εκεί, τέλος, ο Καραγάτσης γύρισε επίσης κάποιες σκηνές από την μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε στην ζωή του. Τίτλος της «Καταδρομή» σε σενάριο του ιδίου.

«Σπάρτης 14» είναι επίσης ο τίτλος του διηγήματος του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, το οποίο  διαδραματίζεται στο ίδιο ακριβώς κτίριο και στο οποίο «πρωταγωνιστούν» ο ίδιος ο Καραγάτσης και η δασκάλα της κόρης του. Με αφορμή το διήγημα «Σπάρτης 14», ο Κουμανταρέας την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου θα μιλήσει στην «Αλεξάνδρεια» για τον μεγάλο «παραμυθά» της γενιάς του 30', μια εκδήλωση, αφιερωμένη στον Καραγάτση....
 
 
Στην ζωή και το έργο του συγγραφέα θα αναφερθούν και άλλοι εκπρόσωποι του πνευματικού χώρου αλλά η βραδιά θα αποκτήσει ακόμα πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα καθώς κατά την διάρκειά της θα προβληθούν αποσπάσματα από την «Καταδρομή», μια παραγωγή του 1946 (Ηλίας Περγαντής), διάρκεια μόλις 70'.

Γνωστή και ως «Καταδρομή στο Αιγαίον», η ταινία αναφέρεται στην δράση μιας ομάδας ελλήνων κομάντο στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που παίζουν θα βρούμε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα (σε μια από τις πρώτες κινηματογραφικές εμφανίσεις του), την Ελένη Χατζηαργύρη, την Ζινέτ Λακάζ, τον Χριστόφορο Νέζερ αλλά και τον  Γιώργο Φούντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.