Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο κ. Κ. για τη φιλική συμπεριφορά

Μπρεχτ Μπέρτολτ, Ιστορίες του κ. Κόυνερ, μτφρ. Πέτρος Μάρκαρης, Θεμέλιο, 1991.

Φιλική συμπεριφορά

Ο κ. Κ. εκτιμούσε πολύ τη φιλική συμπεριφορά. Έλεγε: Να συντηρείς κάποιον έστω και φιλικά, να μην κρίνεις κάποιον ανάλογα με τις δυνατότητές του, να φέρεσαι σε κάποιον φιλικά μόνο όταν κι αυτός σου φέρεται έτσι, να κοιτάζεις κάποιον ψυχρά όταν αυτός σου φέρεται εγκάρδια, να τον κοιτάζεις εγκάρδια όταν αυτός είναι ψυχρός, όλα τούτα δεν είναι καθόλου φιλικά. 

ΣΧΟΛΙΟ


Μια σκέψη: Είναι δηλαδή η φιλική συμπεριφορά μια ποιότητα που εξασφαλίζει η ειλικρινής συμπεριφορά. 


Μια ιστορία 


Ήταν κάποτε μια σαύρα και ένας ελέφαντας που διατηρούσαν φιλικές σχέσεις. Αυτό κρατούσε χρόνια τώρα, επειδή ο ελέφαντας είχε σώσει ένα συγγενή της σαύρας από βέβαιο πνιγμό, πετώντας την προβοσκίδα του στα ορμητικά νερά ενός ποταμού. Σε κάποιες από τις συζητήσεις τους περί διατροφής και μόδας, η σαύρα επέκρινε με το μοναδικό της τρόπο τον ελέφαντα σχετικά με το περιττό του βάρος. Ο ελέφαντας όμως συνέχιζε να φέρεται φιλικά, επειδή και η σαύρα σε γενικές γραμμές φαινόταν να του φέρεται έτσι. Η σαύρα, παρόλη την εγκαρδιότητα του ελέφαντα και επηρεασμένη από την υπεροψία της, κοιτούσε πολλές φορές τον ελέφαντα ψυχρά κι ο φοβισμένος ή καλοσυνάτος ελέφαντας συνέχιζε να κοιτάζει εγκάρδια τη σαύρα, παρόλο που είχε αρχίσει να καταλαβαίνει πόσο ψυχρόαιμη ήταν. 



  Ο ουρανός που όλα τα βλέπει μια φορά δεν άντεξε και είπε: "Όλα τούτα δεν είναι καθόλου φιλικά". 

                                     Ε.Ν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.