Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη στην Κέρκυρα


Σειρά εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τον θάνατο του πρωτοπόρου Έλληνα λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη,οργανώνει φέτος η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού), στο νησί των Φαιάκων.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης υπήρξε εισηγητή του κοινωνικού διηγήματος, ο οποίος γεννήθηκε από αριστοκρατική οικογένεια στην Κέρκυρα στις 13 Μαρτίου 1872 και πέθανε φτωχός στο νησί την 1η Ιουλίου του 1923.

Οι εκδηλώσεις εγκαινιάζονται με ομιλία του Κερκυραίου πεζογράφου Νάσου Μαρτίνου, με θέμα "Ανόσια και Ιερά στη διηγηματογραφία του Ντίνου Θεοτόκη", στο Μουσείο Σολωμού, στην πόλη της Κέρκυρας, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 19.30.

"Θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων, με τις οποίες η Κέρκυρα θα τιμήσει το έργο και την προσφορά του μεγάλου αυτού λογοτέχνη στα ελληνικά γράμματα", ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Περικλής Παγκράτης, προσθέτοντας ότι "οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση επιστημονικής διημερίδας για το έργο του".

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, μια από τις εμβληματικές μορφές της Επτανησιακής Σχολής στα ελληνικά γράμματα, ήταν υπέρμαχος της σολωμικής πνευματικής κληρονομιάς και του δημοτικισμού.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση εργατικού συνδέσμου και σοσιαλιστικού ομίλου στην Κέρκυρα, ερχόμενος σε αντίθεση με την πολιτική του συγγενούς του, πρωθυπουργού της χώρας, Γεωργίου Θεοτόκη.

Τα πιο γνωστά από τα έργα του είναι "Η τιμή και το χρήμα", "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους", "Ο κατάδικος" και "Ο θάνατος του Καραβέλα".







Πηγή: http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.