Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωντανά βιβλία στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό, θα βρίσκεται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. 

Σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η στοχοποίηση της διαφορετικότητας δείχνει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κατανόηση και η αποδοχή της ποικιλομορφίας μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στη βία που προκαλεί ο φόβος για το ξένο. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προτείνει την ανθρώπινη επαφή ως το καλύτερο αντίδοτο στις διακρίσεις, και μια φιλική κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με τα «ζωντανά βιβλία», με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, ως το απλούστερο εργαλείο για την κατανόηση του άλλου και την αντιμετώπιση της άγνοιας που γεννά προκαταλήψεις.





Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, γκέι άντρες, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 ως τις 22:00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να  συνομιλήσουν  με τα «ζωντανά βιβλία», να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβόντουσαν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.



Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα «ζωντανό λεξικό» (διερμηνεία) στα Αγγλικά αλλά και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου. Τέλος, θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων: www.humanlibrary.gr
 

http://tvxs.gr/news/biblio/zontana-biblia-sto-moyseio-mpenaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.