Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Η συζυγική ζωή», Sergio PitolΕξαιρετικά χαριτωμένο, με πολλές δόσεις χιούμορ, το μικρό βιβλιαράκι «Η συζυγική ζωή» του Σέρχιο Πιτόλ με συντρόφεψε καλά όσο έκανα γυμναστική (ναι είναι τόσο μικρό που το άρχισα και το τελείωσα στο γυμναστήριο).  Η Ζακλίν Κασκορό (η οικογένεια της την λέει ακόμα με το πραγματικό της όνομα Μαρία-Μαγδαλένα Κασκόρο) είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε φτωχή, αλλά παντρεύτηκε έναν άντρα που είχα τα κότσια να γίνει πλούσιος. Τι φρικτό, τότε, που αυτός είναι ένας άθλιος που την απατά συστηματικά. Για αυτό κι αυτή, βρίσκει εραστές, τους πείθει να τη βοηθήσουν να τον ξεφορτωθεί, και…..

Το μυθιστόρημα είναι μια εξαιρετική σάτιρα, ίσως η μαντάμ Σουσού του Μεξικού με λιγότερα επεισόδια και περισσότερη καυστικότητα, και μιλά για την ψωροπερηφάνια της νεόπλουτης κυράτσας που πλήττει και νομίζει πως της αξίζει η κουλτούρα, για τον εύκολο πλουτισμό που σε κάνει να ξεχνάς και να υποτιμάς τις ρίζες σου, για όλα αυτά που μας κάνουν εν ολίγοις ανθρώπους. Και όχι δεν πρόκειται για εγχειρίδιο για τη συζυγική ζωή, όπως υπονοεί ο τίτλος.

Υ.Γ. 1Συνεχίζω να τα πάω καλά με τους λατινοαμερικάνους συγγραφείς και δεν ξέρω που θα με βγάλει.

Υ.Γ. 2 Τον Σέργιο Πιτόλ δεν τον ήξερα, τον βούτηξα από το παζάρι παρορμητικά.
Υ.Γ. 3 Η εικοσάχρονη γυμνάστρια με κορόιδεψε που έφερα το βιβλίο μου. Μετά διάβαζε κάτι σημειώσεις για γιόγκα. Λέω να αλλάξω γυμναστήριο....

«Η συζυγική ζωή», Σέρχιο Πιτόλ, μετ. Κατερίνα Τζωρίδου, εκδ. Καστανιώτη, 2007, σελ.138

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.