Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ποίηση & λογοτεχνία vs σύγχρονη υπερκαταναλωτική κοινωνία. Αποτέλεσμα; Ψηφίστε στην δημοσκόπηση που υπάρχει στη δεξιά στήλη

Αυτό το άρθρο θελήσαμε να το γράψουμε με αφορμή τη ανησυχία μας για τα επίπεδα πνευματικότητας την σύγχρονη εποχή. Δεν είμαστε κοινωνιολόγοι ή ψυχολόγοι για να προσπαθήσουμε να δούμε τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά ακόμα και σαν απλοί διαχειριστές ενός καθόλου γνωστού και ίσως κακόγουστου ιστότοπου που δεν έχει απογαλακτιστεί ακόμα από το facebook (ας μην ξεχνάμε πως μέσω του ''κοινωνικού'' αυτού δικτύου  μας γνωρίζουν οι λίγοι που μας γνωρίζουν, και φοβόμαστε πως αν δεν βάζαμε εκεί αναρτήσεις ελάχιστοι θα πατούσαν απευθείας την διεύθυνση μας), μπορούμε να βγάλουμε κάποια, ίσως και όχι σίγουρα, συμπεράσματα.




Καταρχάς νομίζω πως σχεδόν όλοι μας συμφωνούμε πως το ευρύ κοινό έχει χάσει την επαφή του με την λογοτεχνία και την ποίηση πολύ πριν την κρίση. Μάλιστα θα το τραβήξω κι άλλο και θα ισχυριστώ πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, της αποχής δηλαδή του κοινού από την ποίηση, φτάσαμε στο σημείο της κρίσης.


Η υπεραφθονία που ήταν παιδί της απληστίας μας έκαναν ίσως να κλείσουμε κάθε δίοδο που οδηγεί στις τέχνες με επόμενο να οδηγηθούμε στις σύγχρονες κακουχίες, οι οποίες δεν διατυπώνονται μόνο στα επίπεδα της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.


Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η έλλειψη συναισθήματος, που συνεπάγεται με έλλειψη προσοχής στην τέχνη μας οδήγησε αλλά και μας οδηγεί στην βαρβαρότητα. Όμως θα πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Και η τέχνη ποτέ δεν άνοιξε το στόμα της να αντιδράσει, ως πρόβατο επί σφαγή απλά παρατηρούσε.


Σήμερα βλέπουμε γύρω μας πρόσωπα που όλα είναι όμοια μεταξύ τους. Από τις εκφράσεις μέχρι και τα σχέδια των μαλλιών  κτλ, πρόσωπα που μόλις τους πεις ότι σαρέσει η ποίηση είτε δεν θα καταλάβουν τι πάει να πει ''ποίηση'' είτε θα σε χλευάσουν είτε θα σε ειρωνευτούν.


Πρόκειται για μια κοινωνία διαμορφωμένη κενή και καινή, αλλιώτικη, τόσο κενή και καινή που να είναι έτοιμη να δεκτή ότι οι άλλοι την γεμίζουν.


Αυτή βέβαια είναι η δικιά μας άποψη, ότι δηλαδή το ευρύ αναγνωστικό κοινό έχει μαύρα μισάνοιχτα από ποίηση και λογοτεχνία. Όμως πραγματικά μας ενδιαφέρει και η δική σας άποψη, γι' αυτό το τελευταίο διάστημα θα τρέχει στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μια ψηφοφορία, μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να επιλέξει την άποψη του.


Επίσης όποιος επιθυμεί μπορεί να μας στείλει μια απαντητική επιστολή του σε αυτή μας την άποψη, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί είτε με όνομα είτε χωρίς. 


Από το '' Ποίηση και Λογοτεχνία''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.