Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

΄Οταν ο Κωστής Παλαμάς δεν συμπαθούσε τον Άγγελο Σικελιανό


Είναι γνωστά τα αισθήματα που έτρεφε κατά του Σικελιανού ο Παλαμάς για πολλά χρόνια .Τόσο αυτός όσο και η ωραία γυναίκα του Μαρία Βάλβη στο πρόσωπο του Σικελιανού έβλεπαν τον άνθρωπο που κατέστρεψε τη ζωή της κόρης του Ναυσικάς και δεν θα ήταν δυνατόν να του το συγχωρήσουν .Η Ναυσικά , από τα νιάτα της , ήταν τυφλά ερωτευμένη με το Σικελιανό και φαίνεται ότι ποτέ δεν τον έβγαλε από την καρδιά της. Γι' αυτό ασφαλώς έμεινε άγαμη και ίσως και παρθένα .
Παρ' όλ' αυτά ο ΄Αγγελος Σικελιανός επισκεπτόταν τακτικά το καταφύγιο του Παλαμά της οδού Ασκληπιού , χωρίς να μπαίνει στο γραφείο του . Πήγαινε στο αντικρυνό δωμάτιο της Ναυσικάς που έτσι αναζωπύρωνε το δικό της αίσθημα ...



Ο Σικελιανός είχε μια μακροχρόνια διαδρομή σε ερωτικούς δεσμούς αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε τα αισθήματά του για τη Ναυσικά .
Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τσάτσος στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους μετά τον θάνατό του ( Λογοδοσία μιας ζωής -Εκδόσεις Φίλων- Αθήνα 2000 ) θυμάται τις εντυπώσεις από αυτές τις κρυφές επισκέψεις του Σικελιανού στην οδό Ασκληπιού . << Όταν έμπαινε ο Σικελιανός , γράφει , και ακουγόταν η βαρειά φωνή του στο διάδρομο '' Νάτος πάλι '' μου έλεγε ο Παλαμάς , μισογελώντας , μισοενοχλημένος . '' Τώρα θα ακούσεις βρυχηθμούς '' >> .
Ο πάγος έσπασε μεταξύ των δύο ποιητών το 1936 όταν ο Σικελιανός δέχθηκε να εκφωνήσει στον <<Παρνασό>> έναν πανηγυρικό για τα 75 χρόνια του Παλαμά .Φιλήθηκαν οι δύο ποιητές και ξεχάστηκαν οι διαφορές τους .
Μια ακόμα άγνωστη λεπτομέρεια για τον Σικελιανό που μας την παραδίδει ο Τσάτσος είναι ότι στη γνωστή ιστορική ομιλία του κατά την κηδεία του Παλαμά , ήταν από απόψεως υγείας σε πλήρη κατάρρευση : Με πίεση 31 , συνάχι και προσβολή των δακρυγόνων αδένων . 
<< Δεν είμαι καλά θα πέσω >> , έλεγε .

ΠΗΓΗ

Το είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.