Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΕΝΑΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ " ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΡΑΙΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

Παρουσίαση βιβλίου“ ΑΕΝΑΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ”
Συγγραφέας- Πέτρος Μπράιλας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο του Πέτρου Μπράιλα “ αέναοι συνοδοιπόροι” από τις εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ
και εντυπωσιαμένη από το συγγραφικό ταλέντο του συγγραφέος , από την επιμέλεια του βιβλίου και από τη θεματική που διαπραγματεύεται θα ήθελα να προσφέρω στους αναγνώστες του "ποίηση και λογοτεχνία " μία σύντομη παρουσίαση του βιβλίου και να παραθέσω πρόσθετες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τις εκδόσεις ΦΥΛΑΤΟΣ για περαιτέρω έρευνα από τους αναγνώστες μας!

Ας παραθέσω λοιπόν τις εντυπώσεις μου και τα αισθήματά μου όπως μου γεννήθηκαν απο τη διπλή ανάγνωση του βιβλίου.

το θέμα
Δύο άνθρωποι με απλές καθημερινές ζωές ,ο Αλέξανδρος και η Σοφία παρότι ζουν σε διαφορετικές πόλεις γνωρίζονται μέσα απο το διαδύκτιο όπου διατηρούν μια πολύωρη καθημερινή επικοινωνία προκειμένου να ξεφύγουν από τη ρουτίνα ,τη μονότονη γεμάτη υποχρεώσεις ζωή τους και την απίστευτη πλήξη και μοναξιά που τόσα χρόνια υφίστανται και οι δύο μέσα από τη ζωή που έχουν επιλέξει .

Ερωτευμένοι και οι δύο έχοντας να αντιμετωπίσουν τα πρέπει τους ,τον ίδιο τους τον ευατό που είναι χωρισμένος σε δύο στρατόπεδα ,στο θέλω και το πρέπει ,στο τολμώ και το αμύνομαι, και μη μπορώντας εν τέλη να τιθασεύσουν την ανάγκη τους γαι ουσιαστική επικοινωνία και αμφίδρομη κατανόηση , επιλέγουν να ζήσουν έστω και για λίγο την ελευθερία που η καθημερινότητα και η επίφοβη κοινωνία στον καθένα αρνείται !

Δημιουργείται έτσι λοιπόν μία σχέση εξάρτησης των δύο προσώπων, μια σχέση που ίσως θα μπορούσαμε να ομοιάσουμε με τη σχέση του ατόμου με ουσίες όπως το αλκοόλ ,το κάπνισμα και όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας με νύξη του πάνω στο θέμα εννοεί, τη σχέσης του ατόμου με το διαδύκτιο !

 
Σε καταστάσεις απόλυτης μοναξιάς και διαμάχης με τον ευατόν μας , τα τέλματα στα οποία ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγείται και ιδίως η νέα γεννιά μας οδηγούν πολλές φορές σε κατάχρηση του χρόνου μας στο διαδύκτιο και σε άλλα μέσα απρόσωπης και ανοίκειας επικοινωνίας , σε σχέσεις χωρίς υπόσταση !
Παρόλα αυτά οι ήρωες του βιβλίου καταφέρνουν να λάβουν υπόσταση και να αποκτήσουν μια πιο άμεση επικοινωνία η οποία θα είναι και για τους δύο μία αναγκαία "συνεύρεση".

Τι γίνεταιι όμως όταν η λογική επικρατήσει του συναισθήματος και ο θάνατος επικρατήσει της ίδιας της ζωής !

Το καταπληκτικό φυσικά όπως ο καθένας αναγνώστης μπορεί να διαβάσει είναι το πόσο περίτεχνα ο συγγραφέας διαχυρίζεται ένα θέμα απλό ,και πόσο εξίσου περίτεχνα βάζει μέσα στο κυρίως θέμα του και άλλα πολλά θέματα που είναι εξίσου επίκαιρα και ανταποκρίνονται στους προβληματισμούς καθενός από εμάς.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό συνεχώς στριφογύριζε στο μυαλό μου ο στίχος του ποιητή Πάμπλο Νερούδα "αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας "
και συμπληρώνω εγώ πως αυτήν την συνήθεια που σκοτώνει το δημιουργικό ανθρώπινο κύτταρο πλέκει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό !


 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Διαβάζοντάς το συνάντησα πλήθος προβληματισμών,
από τον απλό σχολιασμό του κοινωνικού περίγυρου και τη γνώμη των άλλων που γίνονται πανεύκολα κριτές στις ζωές των άλλων σε μια φρούδα ελπίδας να ξορκίσουν την δική τους πλήξη ,
σε πιο σύνθετα θέματα όπως είναι η σημασία της ουσιαστικής επικοινωνίας ,το θέμα του έρωτα ,της αγάπης ,της εξάρτησης ,της οικογένειας και της φιλίας επίσης !

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ
 
Οι περιγραφές είναι απολαυστικότατες σε πολλά σημεία να περιέχουν το στοιχείο του μαγικού, όταν οι ήρωες δίνουν στον ευατό τους μέσο του ονείρου και των ψυχολογικών συμβολισμών του, τις λύσεις που στη πραγματικότητα περιπλέκονται με το συνειδητό .
Ο έρωτας έτσι εκλαμβάνεται ως κάτι ασυνείδητο και μαγικό που κάνει τον άνθρωπο να αιωρείται μεταξύ πραγματικότης και φαντασίας!
Οι περιγραφές της φύσης ταιριάζουν απόλυτα με τη συναισθηματική ένταση ή χαλάρωση των ηρωών, καθώς σε κάθε εναλλαγή της συναισθηματικής τους κατάστασης αλλάζει και η φυσική του περιβάλλοντος κατάσταση .
Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν συνδεθεί με δύο σημαντικά αλλά συναισθηματικά αντίθετα γεγονότα !

Τέλος σημαντικός είναι ο εσωτερικός μονόλογος ως τεχνική που σε πολλά σημεία δίνεται και με τη μορφή διαλόγου σα να συνομιλούν δυο διαφορετικοί άνθρωποι στηρίζοντας ο καθένας και από μία διαφορετική άποψη που οδηγεί τον εκάστοτε ήρωα σε δίλλημα !

Διάσπαρτα σε κάποια σημέια σκόπιμα από τον παντογνώστη συγγραφέα έχουν δοθεί στον αναγνώστη προοικονομίες όπως στην αρχαία ελληνική ραψωδία και στα έπη που εξυπηρετούν τη πλοκή και τη πιο αίσια έκβαση της υπόθεσης !
Αξίζει να σημειώσω πως αυτό το βιβλίο αν και δεν επιλέγω εύκολα να διαβάσω κάποιο μυθηστόρημα ή κάποιο γενικά εκτεταμένο κείμενο αποτέλεσε την εξαίρεση καθώς με μεγάλο ενδιαφέρον το διάβασα δύο φορές μέσα σε δύο απογεύματα !

Θα ήθελα να δω και άλλα έργα του Πέτρου Μπράιλα!
Καλή συνέχεια στο έργο του!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.