Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Υπερρεαλισμός, γένους θηλυκού…. Μια παράσταση βασισμένη στη ζωή και την ποίηση της Μάτσης Χατζηλαζάρου

Υπερρεαλισμός, γένους θηλυκού….
Η Μάτση Χατζηλαζάρου «επιστρέφει» μέσα από την παράσταση «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» που παρουσιάζει η ομάδα «Amour Amour» στον χώρο της Knot Gallery σε νέα δραματουργική επιμέλεια και σκηνοθεσία της Δήμητρας Κονδυλάκη.

Ποιήτρια της γενιάς του ΄30 _γεννήθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη (πέθανε το 1987), η μούσα και μετέπειτα σύντροφος και σύζυγος του Ανδρέα Εμπειρίκου ανήκει στις ελάχιστες υπερρεαλίστριες. Συνέδεσε απροκάλυπτα τη δημιουργική με την ερωτική απελευθέρωση, υπερβαίνοντας την ταύτιση της γυναικείας ποίησης μ' ένα μονόχορδο συναισθηματισμό. Η πρώτη της συλλογή, που εκδόθηκε το 1944 με τον τίτλο «Μάης Ιούνης και Νοέμβρης», χαρακτηρίστηκε άσεμνη και χυδαία από την επίσημη κριτική της εποχής...
  

Η παράσταση συνδυάζει την ποιητική διάσταση της δημιουργού με τη ζωή της  και μιλάει μέσα από τις δικές της λέξεις.... Ερωτας και γραφή βρίσκονται να συγκλίνουν ενώ η σχέση της Χατζηλαζάρου με την Ελλάδα _τη φύση, την παράδοση, τη γλώσσα, τους αγαπημένους ανθρώπους έρχεται να τονώσει την ανάγκη της για περισσότερη δημιουργία. Ακολουθεί η  αναχώρηση για το Παρίσι, όπου η ελληνικότητά της φιλτράρεται αλλιώς και μέσα από την απόσταση αποκτά νέο ενδιαφέρον δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση πολιτισμού και τόπου.  
Η παράσταση της Δήμητρας Κονδυλάκη βασίζεται κυρίως στα ποιήματα με το έντονα δραματικό στοιχείο που γράφτηκαν μεταπολεμικό στα Παρίσι καθώς και στην ανέκδοτη αλληλογραφία της προς τον Εμπειρίκο. Από την μια το ποιητικό κι από την άλλη το προσωπικό, στοιχεία που τη φωτίζουν διαχρονικά…. Το δύσκολο ταξίδι με το Ματαρόα το 1945, τα δωμάτια στα ξενοδοχεία, οι άνδρες και φυσικά ο Εμπειρίκος, σε εποχές που ο κόσμος έμοιαζε να γκρεμίζεται... Παράλληλα  η παράσταση, δίχως να ενδιαφέρεται να αναβιώσει πιστά τη ζωή της, φτιάχνει την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία έζησε και έγραψε. Το ενδιαφέρον για τον κόσμο της Μάτσης Χατζηλαζάρου φάνηκε από το πρώτο ανέβασμα _τον περασμένο Αύγουστο στο Κάστρο της Καβάλας και τις λίγες παραστάσεις τον Οκτώβριο του 2012 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.  

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» από την ομάδα Amour Amour
Δραματουργία - σκηνοθεσία: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνικά - κοστούμια: Φωτεινή Γεωργίου
Ερμηνεία: Δέσποινα Παπάζογλου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Knot Gallery
Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου, Αθήνα
Πρεμιέρα το Σάββατο 12 Ιανουαρίου   Παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 (12-15/1, 19-22/1, 26-29/1)
Εισιτήρια: 12 ευρώ
Πληροφορίες: 6940808727

Το Βήμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.