Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μια φορά και μια στιγμή - Ελένη Λαμνάτου


Μια φορά και μια στιγμή



Ελένη Λαμνάτου



Πανέκτυπον, 2013
168 σελ.
Τιμή € 10,50


Συλλογή διηγημάτων της φιλολόγου Ελένης Λαμνάτου, μιας από τις τρεις νικήτριες του Διαγωνισμού Συγγραφής Διηγήματος 2013, των Εκδόσεων Πανέκτυπον. Η συγγραφέας Ελένη Λαμνάτου έχει τιμηθεί με βραβεία και επαίνους σε όλα τα είδη του πεζού λόγου και έχει συμμετάσχει με διηγήματά της σε συλλογικές εκδόσεις. Το 2009 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, Μνήμες απουσίας, από τις εκδόσεις Δωδώνη (Β΄ βραβείο νουβέλας, Ένωση Λογοτεχνών). Το 2012 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, Επισκέψεις, από τις εκδόσεις Άπαρσις, (Έπαινος μυθιστορήματος, Ένωση Λογοτεχνών).
Η ευτυχία δεν είναι ιδανικό της λογικής αλλά της φαντασίας. Αυτή η ρήση του Εμμανουήλ Καντ διατρέχει τη συλλογή διηγημάτων Μια φορά και μια στιγμή. Αν και ο τίτλος παραπέμπει σε παραμύθι, διαβάζοντας κανείς το βιβλίο συνειδητοποιεί πως πρόκειται για μία ανατομία της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από σύμβολα, συνειρμούς και αλληγορίες. Οι ήρωες χρησιμοποιούν τη φαντασία, άλλοτε για να υπερβούν την πραγματικότητα, άλλοτε για να συμφιλιωθούν μαζί της, ενίοτε και για να λυτρωθούν. Αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, τις αδυναμίες τους, τις απώλειες του χθες και ψάχνουν τον δρόμο για το μέλλον. Απ' τη μία μοιάζουν να ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και απ' την άλλη παρουσιάζονται βουτηγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους πληγώνει. Οι δύο αυτοί κόσμοι συγχέονται και ξεπηδούν χαρακτήρες που μετεωρίζουν ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Ο καθένας παλεύει με τους δικούς του κύκλωπες με κοινή συνισταμένη όλων το ταξίδι προς την Ιθάκη που δεν είναι άλλη από την ζωή και την ελευθερία.
Πώς μπορεί κάποιος να ξαναπεράσει απ' το σκοτάδι στο φως;
Πότε η αγάπη υπερβαίνει τον εαυτό της για χάρη κάποιου άλλου;
Μπορεί, άραγε, ο άνθρωπος να λύσει τις εξαρτήσεις του και ν' απελευθερωθεί; Έχουμε τη δύναμη ν' αλλάξουμε και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που τον βοηθούν να κάνει μια βουτιά στη δική του ψυχή, στο δικό του όνειρο ή ακόμη και στον δικό του εφιάλτη. Με μια γραφή που φλερτάρει με τον ποιητικό και μεταφορικό λόγο, η συγγραφέας μας προσφέρει ένα ταξίδι εικόνων, σκέψεων και εσωτερικών αναπαραστάσεων.







Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.