Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Οι σχέσεις του Έλληνα με το βιβλίο...


Σύμφωνα με πληροφορίες της Eurostat και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου φαίνεται πως περίπου οι μισοί Έλληνες δεν διαβάζουν (ή μήπως οι μισοί Έλληνες διαβάζουν;). Συγκεκριμένα το 60% των Ελλήνων δηλώνει ότι διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία ενώ το 40% δεν διαβάζει ποτέ. Όμως θα πρέπει να γίνει μια σημείωση, οι συγκεκριμένες έρευνες λαμβάνουν ως αναγνωστικό κοινό και τα άτομα με ηλικία άνω των 15 ετών (μαθητές και φοιτητές) που το διάβασμα τους είναι μια αναγκαστική (αν όχι καταναγκαστική) κατάσταση.

Ακόμα στο 60% του κοινού που διαβάζει υπάρχουν κι εκείνοι που διαβάζουν 1 βιβλίο τον χρόνο, επομένως γίνεται αντιληπτό πως το καθαρό αναγνωστικό κοινό που διαβάζει συστηματικά ελληνική και ξένη λογοτεχνία είναι πολύ μικρότερο από 60%...



Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας μας είχε τα πράγματα στο μυαλό του. Είναι περίπου η περίπτωση του μισοάδειου ή μισογεμάτου ποτηριού.

Τώρα γιατί γίνεται αυτό;

Σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές των βιβλίων δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, η αποχαύνωση στην τηλεόραση και φυσικά η έλλειψη σχετικής κουλτούρας είναι από τους κύριους λόγους που συμβαίνει το φαινόμενο αυτό.

Πάντως και πέρα από τις έρευνες μπορεί ο καθένας μας να αντιληφθεί ορισμένα πράγματα αν έρθει σε άμεση επαφή με την κοινωνία μας, τους νέους και τους μαθητές. Χωρίς αυτό να είναι βέβαια και ολοκληρωτική μας άποψη. Μιλάμε για το μεγαλύτερο ποσοστό και όχι απόλυτα για όλους. Ο κόσμος πάντα ήταν αποπροσανατολισμένος σε άλλα πράματα με αποτέλεσμα να μην βλέπει καθόλου την λογοτεχνία. Σήμερα το ενδιαφέρον του μέσου πολίτη είναι στραμμένο στην οικονομική κρίση (η οποία μάλιστα γίνεται και άλλοθι για κάθε προσωπική του αποτυχία), κάποτε το ενδιαφέρον του ήταν στραμμένο αλλού αλλά ποτέ ο μέσος όρος των ανθρώπων δεν είδε με ενδιαφέρον το βιβλίο. 

Αυτό μπορεί να εξηγεί και πολλές δυσμενείς καταστάσεις που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Εννοούμε φυσικά πως αν ο Έλληνας ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το βιβλίο θα απέφευγε πολλά φαινόμενα που σήμερα τον καταδυναστεύουν. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο ρεαλιστικό είναι να μιλάμε με '' αν''.

Πολλές συμπεριφορές του Έλληνα θα άλλαζαν μέσω της λογοτεχνίας, της μνήμης, των παραδειγμάτων και της σοφίας της ποίησης που θα έμεναν στα κύτταρα του.

Μπορεί να άλλαζε το τρόπο που σκέφτεται πολιτικά, ηθικά και ίσως είχε την ευκαιρία να ξαναδεί τι ακριβώς πάει να χάσει. Ποια είναι η χώρα του και γιατί μετά από χιλιάδες χρόνια ζωής πάει να χαθεί.

Ευτυχώς ή δυστυχώς το βιβλίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την σοφία που μπορεί να αφομοιώσει ένα άτομο. Αν ένα άτομο δεν έχει την διάθεση να λάβει όλα αυτά που δίνει η λογοτεχνία θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο μόνος υπεύθυνος για όσα κακά συμβαίνουν γύρω του είναι ο ίδιος.


Τελειώνοντας θα χρησιμοποιήσουμε μια φράση από μια παλιά διαφήμιση για το βιβλίο.

'' Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον είναι ένα βιβλίο'' 



Απόψεις αναγνωστών...
Στείλτε μας κι εσείς την δική σας άποψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.