Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Βιβλιοπαρουσίαση: Θέατρο και θέαμα στην αρχαία Μακεδονία.

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Θέατρο και θέαμα στην αρχαία Μακεδονία, University Studio Press, 2011.

Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ο ρόλος του θεάτρου στον χώρο της Μακεδονίας θεωρούνταν ήσσονος σπουδαιότητας, μια και τα δεδομένα σχετικά με αυτό ήταν ελάχιστα και χαρακτηρίζονταν δευτερεύουσας σημασίας. Ωστόσο, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν έρθει στο φως αρκετά και σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη θεατρική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή του βορειοελλαδικού χώρου. Στην Αθήνα, κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή, το θέατρο αποτελεί το αποκορύφωμα της κυριαρχίας του δήμου...
 
 
Στη Μακεδονία, στον κολοφώνα της δόξας σπουδαίων βασιλέων, αρχής γενομένης από τον Αρχέλαο που το εισήγαγε στον τόπο του, εξυπηρέτησε τους στόχους της ηγεσίας και έπαιξε τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον βασιλιά και τον λαό. Στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζονται τα "δραματικά τεκμήρια" από το κεντρικό τμήμα της Μακεδονίας της αρχαιότητας, που βρίσκεται στην Ελλάδα και το οποίο αποτελούσε από τότε τον πυρήνα του μακεδονικού βασιλείου και αργότερα της ρωμαϊκής Επαρχίας της Μακεδονίας. Η παρούσα μορφή αποτελεί μία περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή σειράς παράδοσης μαθημάτων της συγγραφέως στην Ecole des Hautes Etudes. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται εκτενής περίληψη στα γαλλικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.