Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ (1925-2012)


Απεβίωσε η Ζωρζ Σαρή
Φτωχότερος ο χώρος της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας από σήμερα 9-6-2012 με το θάνατο της Ζωρζ Σαρή. Η Ζωρζ Σαρή που γεννήθηκε το 1925 στη Αθήνα από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα
μητέρα ασχολήθηκε από μικρή με το θέατρο έχοντας για δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα.
Φοίτησε επίσης στη Δραματική σχολή του Ροντήρη.
Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου πήρε μέρος στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1947 έφυγε εξόριστη για το Παρίσι όπου εκεί συνάντησε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα  και απέκτησε δυο παιδιά. Γύρισε στην Ελλάδα το 1962 και έκανε κάποιες εμφανίσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο...


 Το 1967, με το ξεκίνημα της δικτατορίας, μένοντας άνεργη, άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή.Το 1969 εκδόθηκε το πρώτο της έργο ‘’Ο Θησαυρός της Βαγίας’’
που πολυδιαβάστηκε και μεταφέρθηκε στην κρατική τηλεόραση.
    Πολυγραφότατη, εξέδωσε πολλά βιβλία για μικρά παιδιά και εφήβους, καθώς και θεατρικά έργα.
Το 1994 βραβεύτηκε με το βραβείο του Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά της
‘’Νινέτ’’. Ακολούθησαν και άλλες βραβεύσεις το 1995 και το 1999 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης προτάθηκε το 1988 για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
    Η Ζωρζ Σαρή ( μαζί με την Άλκη Ζέη)  ήταν από τις κορυφαίες και πολυαγαπημένες συγγραφείς των παιδιών της χώρας μας αλλά και άλλων πολλών χωρών μια και το έργο της είχε μεταφραστεί.
 Προβάλλοντας μέσα από τις σελίδες της το παιδί ως ολοκληρωμένη, ξεχωριστή προσωπικότητα
με τις δικές του σκέψεις, όνειρα και προβλήματα της καθημερινότητας, εισήγαγε τους μικρούς της αναγνώστες σε ένα κόσμο υπαρκτό, γεμάτο συναισθηματικές εξάρσεις, θίγοντας τα σημαντικότερα θέματα που δυνητικά τους απασχολούν:
  Η θέση τους στην οικογένεια, η προσπάθεια δόμησης της προσωπικής ταυτότητας, οι προεφηβικές και εφηβικές ανησυχίες, ο άγουρος έρωτας…
  Ταυτόχρονα μέσα από τα έργα της επικαλείται σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας
που αναφέρονται στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στη Χούντα.
Η γλώσσα γραφής της είναι αρμονικά συνταιριασμένη  στη σύγχρονη λεκτική  πραγματικότητα των παιδιών γι’αυτό αγαπιέται με την πρώτη ανάγνωση.
  Κορυφαίο της έργο ανάμεσα στ’ άλλα το μυθιστόρημα ‘’Νινέτ’’. Όπως γράφει  η Άννα Κατσίκη-Γκίβαλου  στο βιβλίο της  ‘’Το θαυμαστό ταξίδι’’ (Μελέτες για την Παιδική Λογοτεχνία) το μυθιστόρημα αυτό της Σαρή αποτελεί ένα λαμπρό επίτευγμα αφηγηματικής τέχνης και μυθοπλαστικής ευρυματικότητας, παρά το θεμελιακά βιογραφικό και εν μέρει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα του.
Επίσης το θεωρεί ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
  Ειδικά στις μέρες μας μέσα από ένα ανελέητο βομβαρδισμό  χρήσιμων και άχρηστων πληροφοριών και βιβλίων συγγραφείς όπως η Ζωρζ Σαρή  κρατούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας της λογοτεχνίας
και προάγουν την πνευματική μας κληρονομιά.
                                                                                                        
                                                                                                                                   
   9 -6-2012
                                                                                            
                                                                                                              
 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΟΥ ΒΟΥΛΑ

Τα βιογραφικά στοιχεία της Ζωρζ Σαρή, αφορούν διάφορες πηγές:
Βικιπαίδεια, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Sigmalife.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.