Pages

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η Ολυμπία έχει ακόμη μυστικά Εργα αναστήλωσης και ανάδειξης με προϋπολογισμό άνω του 1 εκατ. ευρώ στον αρχαιολογικό χώρο

Χωρίς τον δρόμο που τον χώριζε στα δύο, με μια νέα και μεγάλη ανασκαφή (την οποία υποδεικνύει και γεωφυσική έρευνα), αλλά και ανάδειξη ενός μνημείου που ήρθε στο φως κατά τύχη θα υποδέχεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας τους χιλιάδες επισκέπτες του από το 2015, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
«Χαϊδέμενο παιδί» - και όχι άδικα -, είχε την τιμητική του λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και επί τέσσερα χρόνια είδε πακτωλό χρημάτων και τη φροντίδα των ειδικών στραμμένη πάνω του. Ατυχος τρία χρόνια αργότερα, «πληγώθηκε» βαριά από τις πυρκαγιές του 2007. Και πάλι οι αρμόδιοι έσπευσαν να γιατρέψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις πληγές του, με τη συμβολή και  ιδιωτών χορηγών...
 
 
Και τώρα - που, κατά κοινή ομολογία, λεφτά δεν υπάρχουν - ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας όχι μόνο θα καταφέρει να κάνει ένα νέο λίφτινγκ με έργα αναστήλωσης και ανάδειξης, αλλά θα αποκτήσει ένα γιγαντιαίο σκάμμα ώστε να έρθει στο φως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το άγνωστο έως σήμερα τμήμα του αρχαίου Γυμνασίου, του χώρου στον οποίο προπονούνταν οι αθλητές προτού δώσουν τη μάχη τους στους σπουδαιότερους αγώνες της αρχαιότητας.
Σχεδόν διπλάσιο θα αναδειχθεί το αρχαίο Γυμνάσιο που βρίσκεται βορειοδυτικά της Αλτεως, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου. Σήμερα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν 78 μ. από ό,τι έχει απομείνει από το μεγάλο περίκλειστο μακρόστενο κτίσμα, με την ευρύχωρη αυλή στο κέντρο και δωρικές στοές στις τέσσερις πλευρές του, που χτίστηκε στην ελληνιστική εποχή.
Μετά την τεράστια ανασκαφική προσπάθεια, ωστόσο, αναμένεται να αποκαλυφθούν επιπλέον 50-70 μ. του Γυμνασίου (εκτιμάται ότι το συνολικό του μήκος ξεπερνούσε τα 200 μ.). Για να έρθουν στο φως όμως τα τμήματα σπονδύλων που εντοπίστηκαν από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενήργησε το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (ανασκάπτει τον χώρο από τον 19ο αιώνα) θα πρέπει να απομακρυνθούν περί τα 3 μ. επίχωσης του ποταμού Κλαδέου, ο οποίος έχει παρασύρει το δυτικό τμήμα του μνημείου, και να συνεχιστεί η ανασκαφή για ακόμη 1,5 μ. Ωστόσο ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό.
Καταλυτικό ρόλο στη νέα εικόνα του χώρου θα παίξει η κατάργηση της υφιστάμενης περιφερειακής οδού που χωρίζει τον αρχαιολογικό χώρο από το μουσείο και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου, και βεβαίως νέα είσοδο που θα διαμορφωθεί μαζί με το αναψυκτήριο που θα στεγαστεί στο πρώην κτίριο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Οσο για την κυκλοφορία των οχημάτων, θα εκτραπεί στον αγροτικό δρόμο που περνά από το παλαιό μουσείο.
Αν και υπήρχε η πρόθεση να πάψει να χρησιμοποιείται ήδη από το 2004, η κυκλοφορία άρχισε να περιορίζεται αναγκαστικά όταν το 2007, χάρη στις εργασίες για την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων, αποκαλύφθηκε το Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης, ενός ιερού που αναφέρει ο Παυσανίας και του οποίου η ιέρεια  ήταν η μοναδική γυναίκα που νομίμως μπορούσε να παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το ιερό αυτό, αφιερωμένο στη Δήμητρα που κάθεται στο έδαφος, όπως αποκαλύπτει το όνομά της, πρόκειται να προσθέσει ακόμη μία ψηφίδα στην εικόνα του πλούσιου αρχαιολογικού χώρου καθώς όχι μόνο θα αναδειχθεί, αλλά ένα μικρό belvedere θα επιτρέψει στους επισκέπτες να έχουν πανοραμική άποψη του μικρού αυτού ιερού του 6ου αι. π.Χ., στο οποίο είχε τελέσει χρέη ιέρειας και η σύζυγος του Ηρώδη Αττικού, Ρήγιλλα.
Παράλληλα προβλέπεται και η στερέωση του αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Αλτεως, στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών, το οποίο σώζεται σε ύψος άνω των 3 μ. και αντιμετωπίζει προβλήματα ετοιμορροπίας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.