Pages

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

16+1 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για τον Βίκτορα Ουγκώ

«Μια ευφυής κόλαση θα ήταν πολύ προτιμότερη από έναν χαζό παράδεισο» ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κοσμοθεωρίας ενός από τους σπουδαιότερους εκφραστές του ρομαντικού δράματος. Ο Βίκτωρ Ουγκώ, φιλόδοξος οραματιστής, στοχαστής και φιλέλληνας έζησε, αναμφίβολα μία ζωή ξεχωριστή.


Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του φάνηκε το λογοτεχνικό του ταλέντο και μόλις στην ηλικία των 15 ετών, η Γαλλική Ακαδημία τον βράβευσε για κάποιο ποίημά του. Με λογοτεχνική, ποιητική αλλά και ζωγραφική φλέβα, ο φιλόδοξος Βίκτωρ Ουγκώ πέρασε πολύ γρήγορα και στην πολιτική σκηνή σε μια ιστορικά ταραγμένη εποχή. Ποιά είναι τα 16+1 επιπλέoν πράγματα, που (ίσως) δε γνωρίζατε για τον Βίκτωρ Ουγκώ;

 

1. Ο Βίκτωρ Ουγκώ γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1802 στο Besançon της Γαλλίας. Ο πατέρας του, Joseph-Leopold Hugo, ήταν στρατιωτικός, ο οποίος έφτασε μέχρι τον βαθμό του στρατηγού της Αυτοκρατορίας το 1809.
 
2. Ο πατέρας του μάλιστα δήλωνε ότι ήταν δημοκρατικός και αθεϊστής. Η μητέρα του από την άλλη, ήταν η προερχόμενη από παλιά αριστοκρατική οικογένεια, φιλομοναρχική και ευσεβής ρωμαιοκαθολική, Sophie Trebuchet. Οι γονείς του για χρόνια, ειδικά λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεών τους, χώριζαν και ξαναέσμιγαν μέχρι και το 1813, οπότε η Sophie Trebuchet εγκαθίσταται στο Παρίσι με τα παιδιά της.
 
3. Στις 20 Οκτωβρίου του 1822, ο Ουγκώ παντρεύτηκε την Adèle Foucher, με την οποία έμεινε μαζί μέχρι το θάνατό της, το 1868. Απέκτησαν πέντε παιδιά μαζί, αν και ο γάμος τους ήταν δυσλειτουργικός…εν τη γενέσει του. Ο αδερφός του, Eugène, ο οποίος ήταν κρυφά ερωτευμένος για χρόνια με την Adèle, τρελάθηκε την ημέρα του γάμου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του (20 Φεβρουαρίου 1837) στο ίδρυμα, Charenton Asylum.
 
4. Ο Ουγκώ είχε διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις στη ζωή του, αλλά για 50 ολόκληρα χρόνια διατηρούσε σχέση με τη μούσα και ερωμένη του, ηθοποιό, Juliette Drouet ( Juliette Gauvain) μέχρι το θάνατό της το 1882. Μάλιστα το 1845, βρέθηκε αντιμέτωπος με καταδικαστική απόφαση για μοιχεία αλλά «ξέφυγε» καθώς έλαβε βασιλική χάρη.

 
5. Η σύζυγός του, Adèle Foucher, λέγεται ότι λίγο μετά το γάμο της με τον Ουγκώ, ξεκίνησε να έχει μία «ιδιόμορφη» σχέση με τον κριτικό Charles Augustin Sainte-Beuve, αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη πηγή, που να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για καθαρά ερωτική σχέση.
 
6. «Οι Άθλιοι» αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για 48 όπερες και η «Παναγία των Παρισίων» για 16.
 
7. Εξέδωσε περισσότερα από 50 έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ακολούθησαν ακόμα 20 εκδόσεις μετά το θάνατό του.
 
8. Ο Ουγκώ είχε 5 παιδιά, δύο κορίτσια την Léopoldine και την Adéle και τρία αγόρια, τους: Léopold, Charles-Hugo και François-Victor. Όλα, εκτός από την Adéle, πέθαναν πριν τον πατέρα τους. Ο Léopold γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1823 και πέθανε στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Ο Charles γεννήθηκε στις 4 Νοέμβρη του 1826 και πέθανε στην ηλικία των 45 ετών ενώ ο François-Victor γεννήθηκε το 1828 και πέθανε το 1973. Τον τραγικότερο θάνατο ωστόσο, είχε η κόρη του Léopoldine, η οποία πέθανε σε ατύχημα τον Σεπτέμβριο του 1843, μαζί με τον σύζυγό της, Charles Vacquerie. Ο Ουγκώ το έμαθε τυχαία, διαβάζοντάς το στην εφημερίδα, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στα Πυρηναία.
 
9. Η μικρότερη κόρη του, Adéle διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια και νοσηλεύτηκε σε άσυλο μέχρι το θάνατό της, στις 21 Απριλίου του 1915.
 
10. Ο Ουγκώ βρισκόταν δίπλα στον Honore de Balzac όταν εκείνος πέθανε.
 
11. Η πραξικοπηματική κατάλυση της δημοκρατίας από τον ανιψιό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Ναπολέοντα Γ' το 1851, ανάγκασε τον Ουγκώ να διαφύγει, μεταμφιεσμένος σε εργάτη, στις Βρυξέλλες. Η αυτοεξορία του κράτησε 20 χρόνια.
 
12. Αν και ο Ναπολέων Γ’ προσέφερε, 8 χρόνια αργότερα αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς εξόριστους, ο Ουγκώ αρνήθηκε να επιστρέψει στη Γαλλία. Η επιστροφή του στην πατρίδα έγινε το 1870 και μάλιστα μέσα σε θριαμβευτικό κλίμα.
 
13. Στις 30 Ιανουαρίου του 1876 έλαβε τον τίτλο του ισόβιου Γερουσιαστή από τη Γαλλική Δημοκρατία και γίνεται το είδωλο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 
14. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1881 διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία ο Βίκτωρ Ουγκώ μπαίνει στην ένατη δεκαετία της ζωής του. Η παρέλαση της 27ης Φεβρουαρίου συγκέντρωσε περίπου 600.000 συμπατριώτες του.
 
15. Ο Νικόλαος Σούτσος ήταν ο πρώτος, που το 1842 μετέφρασε ποιήματα του σπουδαίου Γάλλου στοχαστή.
 
16. Ο Ουγκώ κατηγόρησε ανοιχτά τον Έλγιν για την αρπαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ισχυριζόμενος ότι «η πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού δεν πρέπει να γίνεται κτήμα ενός άλλου».
 
17. Ο Βίκτωρ Ουγκώ, πέθανε στα 83 του χρόνια, στις 22 Μαΐου 1885. Στη Γαλλία κηρύχθηκε εθνικό πένθος και για μία νύχτα η σορός του έμεινε με τιμητική φρουρά κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου. Κηδεύτηκε την 1η Ιουνίου του 1885 και περίπου 2.000.000 άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία στο Πάνθεον.

φωτογραφίες: www.wikipedia.com
ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.