Pages

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η τέχνη της βιβλιοδεσίας στο Βυζαντινό Μουσείο

Αυθεντικά δείγματα βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών, σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες και συλλεκτικά αντίτυπα βιβλίων εκτίθενται από χθες, Τετάρτη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου πραγματοποιείται η έκθεση «Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία», η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας.
Οι εκτιθέμενες βιβλιοδεσίες χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα και είναι από τη συλλογή χειρογράφων και παλαιτύπων του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»...



Το εποπτικό υλικό της έκθεσης αναδεικνύει τη βιβλιοδεσία ως ιστορική πηγή, από την οποία αντλούνται σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό, την οικονομία και τα εικαστικά ρεύματα από τα βυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν η δρ Αναστασία Λαζαρίδου και η δρ Νίκη Τσιρώνη, με τη συμβουλευτική υποστήριξη των Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου και Μπάμπη Λέγγα και ειδικό επιστημονικό συνεργάτη τον δρ Ζήση Μελισσάκη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του οπτικοακουστικού video, που συνοδεύει την έκθεση, είναι της Véronique Magnes.

Οι σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες είναι φιλοτεχνημένες από τη Βένια Δημητρακοπούλου και τον Δημήτρη Ξόνογλου.

Τα μοναδικά συλλεκτικά αντίτυπα του βιβλίου «Κασσιανή η Υμνωδός», ανήκουν στους εικαστικούς: Μάρκο Καμπάνη, Χρήστο Μαρκίδη, Χρήστο Μποκόρο, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλο, Φωτεινή Στεφανίδου και Πάνο Φειδάκη.

Ο ενήλικας επισκέπτης του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα να αγγίξουν τα εργαλεία και τα υλικά της βιβλιοδεσίας και να παρακολουθήσουν το σχετικό ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Άκη Χατζηαντωνίου, που συνοδεύει την έκθεση.

Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Στουδίτης», στο οποίο συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη βυζαντινών και μεταβυζαντινών βιβλιοδεσιών με στόχο την ανάπτυξη του διεπιστημονικού και διαπολιτισμικού διαλόγου.


Τα leporellos της Βένιας Δημητρακοπούλου

«Πηγαίνουν χέρι-χέρι με τις εσωτερικές κατακτήσεις του ανθρώπου που δημιουργεί και απελευθερώνεται, θυμίζοντας το ηρωικό, σαν ανάσα, τίναγμα των καταγραφών των –θηλυκών– κατακτήσεων του Don Giovanni στη φημισμένη ομώνυμη όπερα από τον υπηρέτη του Leporello», σημειώνει η επιμελήτρια τέχνης Μαρία Αγγέλη για τις ιδιαίτερες δημιουργίες της εικαστικού Βένιας Δημητρακοπούλου, που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για «βιβλία σύγχρονα που κάθε “σελίδα” τους έλκει την εμπειρία του σώματος του βιβλίου ως όλου, αποτίοντας φόρο τιμής στο χειροποίητο και στην ανάγκη μας για αυτό στο πέρασμα των αιώνων», λέει η Μαρία Αγγέλη μιλώντας για αυτά τα «ανθολόγια εσωτερικών γεγονότων», που αποτελούν «κέντημα ειλικρίνειας», «αναδεικνύουν το ρίσκο του εύθραυστου και ταυτόχρονα τη δύναμή του» και αποτίουν «φόρο τιμής στο χειροποίητο και στην ανάγκη μας για αυτό στο πέρασμα των αιώνων».


Πληροφορίες
  • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στον νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας: Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
  • Εγκαίνια 19 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 20.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 19 Σεπτεμβρίου 2012 έως τις 13 Ιανουαρίου 2013
  • Πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο τηλέφωνο 213213 9507
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.